NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće (BNV) saopštilo je danas da je predstavnicima Evropske unije i drugim medjunarodnim institucijama i organizacijama povodom odbijanja Radio-televizije Srbije (RTS) da osnuje redakciju na bosanskom jeziku uputilo zahtev “da zaštite prava bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji”.

BNV je ocenio da RTS “negira jezik Bošnjaka u Srbiji” i odbija osnivanje redakcije na bosanskom jeziku uz obrazloženje da “ne postoje razlozi da se lokalni govor Bošnjaka smatra zasebnim jezikom”.

BNV je medijima dostavilo kopiju pisma šefu Delegacije EU Semu Fabriciju u kojem traži “zaštitu Ustavom, zakonom i medjunarodnim dokumentima garantovana prava bošnjačkog naroda u Sandžaku i Srbiji”.

Prema navodima BNV, Programski savet RTS-a je takvu odluku doneo pozivajući se na mišljenje Odbora za standardizaciju jezika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

“Osporavanje bošnjačkog nacionalnog identiteta i posebnosti, najbolji je dokaz da srpski državni organi i institucije aktivno sprovode diskriminatorsku politiku prema bošnjačkom narodu u Sandžaku”, navodi se u pismu Semu Fabriciju.

Beta