NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ocenilo je danas da stav Odbora za standardizaciju srpskog jezika da ne postoji poseban jezik Bošnjaka koji se lingvistički razlikuje od srpskog jezika, predstavlja “još jedan šovinistički izliv mržnje i neprijateljstva dela akademske zajednice u Srbiji prema Bošnjacima i bosanskom kao njihovom maternjem jeziku”.

BNV je u saopštenju ocenio da pismo koje je ;Odbor uputio prošle sedmice ;Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje i u kome ističe ;da bi “prihvatanjem studijskog programa bosanskog jezika, na Univerzitetu bila nanesena ;neprocenjiva šteta srpskom jeziku i srpskoj kulturi”, predstavlja “diskriminatorski i politički stav” koji “nema korene u lingvistici”.”Podsećamo javnost da je bosanski jezik deo pozitivnih propisa Srbije, a da je njegovo izučavanje i upotreba regulisana medjunarodnim dokumentima koje je Srbija ratifikovala i uvela u svoj pravni sistem. Bosanski jezik je maternji jezik Bošnjaka koji su se o svom jeziku izjasnili na popisu stanovništva 2011. godine, a nastavu na bosanskom jeziku pohadja skoro 20.000 učenika u Srbiji već skoro pet godina”, naveo je BNV.

Vijeće je ocenilo da je otvaranje studijskog departmana za bosanski jezik “važan korak u punoj implementaciji bosanskog jezika u obrazovni sistem Srbije” i upozorilo akademsku zajednicu u Srbiji da su “gradjenje sopstvenog kulturnog identiteta na negiranju tudjeg i verovanje u postojanje superiorne kulture, jezika ili nacije najveće zablude kojima se može voditi jedno društvo”.

Beta