SARAJEVO – Preživele žrtve zločina u Srebrenici, porodice stradalih i predstavnici udruzenja žrtava nezadovoljni su današnjom presudom Vhovnog suda u Holandiji, koji je odlučio da je ta zemlja delimično odgovorna za smrt 350 muslimana, jula 995. godine u Srebrenici, tada zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija.

Za njih je današnja presuda neprihvatljiva i najavljuju nastavak utvrđivanja odgovornosti Holandije pred međuarodnim sudovima.

Ćamil Duraković, bivši načelnik Srebrenice, nije krio nezadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda Kraljevine Holandije koji je potvrdio raniju odluku prema kojoj je Holandija samo delimično odgovorna za smrt 350 Srebreničana u julu 1995.

Duraković je za portal Klix kazao da delimična odgovornost za smrt ne postoji i ističe da Holandija ne može reći da je jednim delom odgovorna za smrt Srebreničana, a drugim da nije i da ova današnja odluka nije nikakva satisfakcija za porodice žrtava.

“Današnja odluka je jedan vid ismevanja žrtava, ali je ujedno i poruka međunarodne zajednice da se ograđuje od odgovornosti za ono što se desilo u zaštićenoj zoni UN-a. Kada je Holandija optuživana za odgovornost za počinjeni genocid, ona se pozvala na imunitet kao članica UN-a. Ja sam zaista očekivao ovakvu presudu jer svet, posebno Holandija, čiji je bataljon bio ovde, nije spreman da preuzme odgovornost”, rekao je Duraković.

Ocenio je da se u Holandiji ništa nije promenilo od 1995. godine kada su dan ili dva nakon, kako je rekao, horora u Srebrenici pripadnici holandskog bataljona slavili u Zagrebu.

“To je slika zvanične Holandije i njenog pravosuđa u ovom vremenu danas. Ukoliko nekoga isterate iz baze, ne možete reći kako ste delimično odgovorni za njegovu smrt. Onog trenutka kada ga isterate vi ste čoveka poslali direktno u smrt. Ništa se danas nije promenilo osim što su ismejali porodice žrtava”, dodao je Duraković

Preživeli Srebreničanin Adel Šabanović izjavio je da je ogorčen današnjom presudom Vrhovnog suda Kraljevine Holandije, koji je odlučio da Holandija nije kriva za smrt samo 350 Srebreničana, već i za brojne druge koji su se u leto 1995. godine nalazili u Srebrenici.

“Današnja presuda se odnosila na samo 350 ljudi, a šta je s još 30.000 muškaraca, žena i dece koji su bili izvan tog grada, pod vedrim nebom ili u halama zloglasne srebreničke cinkare. Tu sam boravio noćima zajedno sa članovima svoje porodice gde sam svedočio nemaru Holanđana i direktnom učešću u zločinu”, kazao je Adel Šabanović.

On je naveo i to da je bio svedok odvođenja i mučenjima, ubijanjima i silovanjima kroz koje su prolazili brojni muškarci, žene, starci, ali i deca.

“Ovo je sramna presuda. Postoje fotografije koje su vojnici holandskog bataljona sakrili, a kojima se dokazuje da su upravo oni saučesnici u zločinu. Donedavno su krili i grobnicu koja se nalazila u blizini njihovog štaba. Nemoguće je da nisu znali za nju, a bila im je tako blizu”, dodao je Šabanović.

Predsednica Pokreta Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić kazala je da je očekivala pravilnu i pravednu presudu.

“Svako ima pravo na pravdu pa je i mi očekujemo. Ako ne budemo dobili pravdu i ako ne bude pravilno i pravedno presuđeno, mi ćemo to shvatiti kao poruku da nam se to dešava zato što smo muslimani. Kao što nam se, uostalom, i genocid u Srebrenici desio zato što smo muslimani”, kazala je Subašić za Klix.

“Žrtve su razočarane današnjom presudom Vrhovnog suda u Holandiji, imajući u vidu da je odgovornost Holandije u prethodnoj presudi bila 30 posto, a da je Vrhovni sud tu odgovornost smanjio na oko 10 posto, što je svakako poražavajuće izjavio je za Fenu nakon izricanja presude, predsednik Udruženja žrtava i svedoka srebreničkog zločina Murat Tahirović.

“Majke trenutno razgovaraju s advokatima o mogućnosti nastavka postupka pred Međunarodnim sudom za ljudska prava, odnosno pred sudom u Strazburu”, kazao je Tahirović.

Naglasio je da će se verovatno taj postupak nastaviti dalje, jer žrtve smatraju da je, kako je kazao, Holandija itekako odgovorna za zločine genocida koji su počinjeni u Srebrenici.

Članovi porodica ubijenih prvobitno su tužili Holandiju 2007. godine, tvrdeći da je ta zemlja odgovorna za smrt 350 muškaraca jer su ih holandske trupe, smeštene tada u Srebrenici, proterale iz baze UN-a 13. jula 1995. godine znajući da će biti ubijeni.

Oko 8.000 osoba, uglavnom dečaka i muškaraca, kako se tvrdi, ubili su pripadnici Vojske Republike Srpske.


Tanjug