NOVI PAZAR – Bošnjačko nacionalno veće uputilo je pritužbe Zaštitniku građana i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti na zaključak Programskog saveta Radio televizije Srbije kojim je odbijen zahtev za formiranje redakcije na bosanskom jeziku.

U pritužbama se ističe da je Programski savet RTS-a svojom odlukom o odbijanju osnivanja redakcije na bosanskom jeziku, pritom negirajući postojanje maternjeg jezika Bošnjaka, povredio Ustavom i zakonima garantovana prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

Svojom odlukom da odbije osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u, Programski savet javnog servisa je grubo prekršio načela jednakih prava i obaveza i izvršio tešku diskriminaciju pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice po osnovu nacionalne pripadnosti i jezika.

Osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri RTS-u je traženo na osnovu Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina kao i nužnosti za ostvarenje javnog interesa u oblasti informisanja.

Bošnjačko nacionalno veće podseća javnost da redakcija na hrvatskom jeziku pri Radio televiziji Vojvodine radi i proizvodi program već devet godina.