LONDON – Članovi vladajuće britanske Konzervativne stranke završili su glasanje o novom lideru partije i vlade, a pobednik trke bivšeg i sadašnjeg šefa diplomatije, Borisa Džonsona i Džeremija Hanta, biće poznat sutra.

Džonson, populista koji je bio i gradonačelnik Lonodona, važi za velikog favorita, ali kritičari osudjuju njegovo obećanje da će izvesti Veliku Britaniju iz Evropske unije sa ili bez sporazuma o razlazu.

Članovi Konzervativne stranke imali su rok do 17.00 danas po lokalnom vremenu da pošalju glasačke listiće. Rezultati glasanja biće objavljeni sutra, a pobednik će u sredu preuzeti dužnost šefa vlade od premijerke Tereze Mej.

Nekoliko članova vlade Tereze Mej, medju kojima je ministar finansija Filip Hamond, najavilo je da će podneti ostavku pre nego što bi Džonson mogao da ih smeni zbog protivljenja njegovoj pretnji da će sprovesti Bregzit bez dogovora ako ne bude mogao da obezbedi nove pregovore o razlazu s EU.

Većina ekonomista navodi da bi izlazak Velike Britanije iz Unije bez dogovora izazvao velike ekonomske teškoće u zemlji. Britanska agencija za nadzor ekonomije predvidela je da bi Bregzit bez dogovora pokrenuo recesiju, doveo do naglog pada vrednosti funte, borrowing soaring by 30 milijardi funti i pada ekonomije od dva odsto za godinu dana. Bivši laburistički premijer Gordon Braun rekao je danas da bi Bregzit bez dogovora bio “čin ekonomskog samopovredjivanja koji je potpuno u suprotnosti s nacionalnim interesom”.

Lideri EU insistiraju da nisu mogući novi pregovori o 585 strana dugom sporazumu o razlazu postignutom s premijerkom Mej, koji je britanski parlament više puta odbacio. Većina poslanika donjeg doma britanskog parlamenta protivi se izlasku iz EU bez dogovora. Opozicione stranke pripremaju se za vanredne izbore do kojih bi moglo da dodje ako novoj vladi bude izglasano nepoverenje. Novog lidera ne biraju samo konzervativci, već i centristička stranka Liberalne demokrate, čija je popularnost prilično porasla zbog njenog snažnog protivljenja Bregzitu. Ta stranka će danas objaviti ko je pobedio u trci za njenog lidera.

Beta AP