NOVI SAD – Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak čestitao je danas gradjanima Vojvodine, kako je naveo, rodjendan, 31. juli, u znak sećanja na dan kada je 1945. godine Vojvodina konstituisana kao autonomnaa pokrajina, nakon pobede partizana nad fašistima u Drugom svetskom ratu.”AP Vojvodina je stvorena zahvaljujući velikom doprinosu vojvodjanskih naroda borbi protiv fašizma. Vojvodina je 31. jula 1945. stvorena kao nadnacionalna i multietnička pokrajina koja pripada svim narodima koji u njoj žive”, naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim rečima, istorijske pouke 31. jula 1945. su jasne: “Vojvodina je sama konstituisala svoju autonomiju. Vojvodina odlukom svoje skupštine postaje deo Srbije, ali kao autonomna pokrajina”.

“Zbog toga ne prihvatamo istorijski falsifikat zapisan u Ustavu Srbije da je Vojvodina nastala 2006. godine”, poručio je Čanak i “sa žaljenjem” konstatovao da aktuelna vlast u pokrajini jedini pravi rodjendan Vojvodine odbija da obeležava.

“Podsećamo da je LSV u Skupštini Vojvodine, kada se glasalo o istorijskim datumima od značaja za našu pokrajinu, snažno zahtevala da se i 31. juli 1945. uvrsti kao jedan od ključnih datuma naše istorije. Odbijanjem da se takva odluka izglasa naprednjačka vlast u pokrajini se narugala istoriji i još jednom negirala proslavljene antifašističke tradicije Vojvodine. Njima svima uprkos, Vojvodino, srećan ti rodjendan”, poručio je Čanak.

Beta