ANKARA – Čavušoglu je boravio u turskom gradu Konya, gde je govorio na konferenciji koju je organizovala Uprava za verske poslove Republike Turske.

Ministar inostranih poslova Republike Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je u petak kako će 11. jula, u Savetu Evrope, po prvi put biti obeležena godišnjica genocida u Srebrenici, te kako njegova zemlja to podržava.

Čavušoglu je boravio u turskom gradu Konya, gde je govorio na konferenciji koju je organizovala Uprava za verske poslove Republike Turske.

Turski ministar je tom prilikom govorio i o problemu antiislamizma koji je sve prisutniji na globalnom planu, te je rekao:

“Kada pogledamo u uzroke antislamizma, možemo videti da zagovornici toga nemaju uverljive i zadovoljavajuće argumente. Smatramo je uzrok svemu tome populizam. Nažalost, mi danas svedočimo tome da političke stranke, pa i političari i mediji, koji se hrane populizmom, doprinose širenju neprijateljstva prema islamu i migrantima”, rekao je Čavušoglu.

Podsetio je kako je tokom dve godine vršio dužnost predsednika Parlamentarne skupštine Saveta Evrope, te kako mu glavni zadatak bio štititi ljudska prava, demokratiju, slobode i vladavinu prava.

“U Savetu Evrope, ovog 11. jula ćemo obeležiti godišnjicu genocida u Srebrenici. U Savetu Evrope do sada smo se prisećali holokausta i drugih negativnih događaja u istoriji. Ovo je prvi put da ćemo obeležiti godišnjicu genocida u Srebrenici i mi to podržavamo”, rekao je Čavušoglu.


TRT