BEOGRAD – Povodom današnjeg stupanja na snagu Sporazuma s niženim cenama rominga u zemljama regiona, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić, izjavila je da će to značajno smanjenje predstavljati ne samo uštedu i olakšati komunikaciju, već će doprineti i razvoju digitalne ekonomije, regionalnoj saradnji i bržem uvođenju novih tehnologiških rešenja.

Dodala je da su cene rominga u Srbiji značajno smanjene od 21 do 87 odsto.

Matić je navela da je prema rešenju Regulatorne agencije za telekomunikacije (RATEL) od danas prosečna cena jednog minuta razgovora za odlazne pozive u romingu sa 28,18 dinara snižena na 10,8 dinara, a dolaznih sa 7,43 na 5,9 dinara, zatim, prosečna cena SMS poruka umanjena je sa 8,92 na 4,4 dinara, dok je cena prenosa podataka po megabajtu umanjena sa 30,38 na 4,0 dinara u proseku.

Državna sekretarka je podsetila da će prelazni period ka uvođenju režima „roming kao kod kuće“, trajati od 1. jula 2019. do 30. juna 2021. godine, odnosno da je predviđeno da od 1. jula 2021. cena za pozive, SMS i prenos podataka u romingu u regionu Zapadnog Balkana odgovara ceni koju potrošači plaćaju unutar matične elektronske komunikacione mreže, navodi se u pisanoj izjavi Matićeve dostavljenoj medijima.

Sporazum o snižavanju cena rominga u regionu, potpisan je 4. aprila ove godine na Digitalnom samitu Zapadnog Balkana u Beogradu.