PODGORICA – Skupština Crne Gore nije danas usvojila zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola, jer taj predlog nije dobio većinsku podršku u parlamentu.

Za usvajanje je glasalo 38, a četiri poslanika su bila protiv, prenosi RTCG.

Predloženim zakonom je istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece.

Predlogom zakona je posebno normirano izdržavanje između partnera, starateljstvo, a detaljno su regulisani imovinski odnosi partnera.

Partneri imaju pravo, kako se navodi, na međusobno nasljedivanje, a regulisan je i poreski status partnera.

Zajednica života podrazumeva zajednicku i posebnu imovinu, raspolaganje tom imovinom, pravo na nasleđivanje penzije i imovine partnera koji je preminuo.

Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednaceni sa pravima svih drugih osiguranika, a isto tako u pogledu prava iz socijalne i dečje zaštite.

Predlogom zakona nije bilo omogućeno roditeljstvo, starateljstvo, hraniteljstvo i usvajanje dece. Izdržavanje deteta moguće je jedino ukoliko drugi partner nije živ ili nema po zakonu živih srodnika koji bi mogli preuzeti izdržavanje.

Tanjug