PODGORICA – Istraživanje crnogorskog ombudsmana pokazalo je da više od 11 odsto crnogorskih đaka koristi opijate.

To je objavljeno u studiji “Deca i bolesti zavisnosti u Crnoj Gori”, prema kojoj više od 11 odsto crnogorskih đaka koristi marihuanu, prenose Vijesti.

Anketa je sprovedena među 1.000 učenika osnovnih i srednjih škola, i prema njoj više od osam odsto ispitanika koristi teške droge, da polovina onih koji koriste nelegalne supstance koristi jednu, a polovina čak i dve i više supstanci.

Anketirani đaci, preko 25 odsto njih, kazali su i da je do droge, ukoliko se želi doći, potrebno od pola sata do nekoliko sati, što je, kako su ocenili iz kancelarije ombudsmana, indikacija visokog stepena dostupnosti.

Studija je pokazala da je droga najdostupnija srednjoškolcima i deci i koja žive u centralnom delu države, odnosno da su lake droge dostupnije su na jugu, a da su drogama najmanje izložena deca koja žive u severnom delu Crne Gore.

Kako se navodi, zabrinjava podatak da preko 16 odsto ispitanih učenika tvrdi da nedozvoljene supstance često konzumiraju u školi.

Kod dece koja koriste društvenu mrežu Tviter veća je verovatnoća da će uzimati teške droge od druge dece, navodi se u studiji i dodaje da se verovatnoća da će koristiti teške droge, kod dece tviteraša povećava za 63,6 odsto.


Tanjug