NOVI PAZAR – U Bošnjačkom nacionalnom veću održana tribina “15. juli: Odbrana demokratije”, u muzeju “Ras” otvorena “Biblioteka 15. jul”

U povodu treće godišnjice pokušaja vojnog udara u Republici Turskoj, u novopazarskom muzeju “Ras” danas je otvorena “Biblioteka 15. jul”, kao i izložba fotografija “Pobjeda demokratije, 15. juli 2016.” koja podsjeća na dešavanja tog datuma u Ankari i Istanbulu. U Bošnjačkom nacionalnom vijeću održana je tribina “15. juli: Odbrana demokratije”, na kojoj su govorili turski novinari i predstavnici Vijeća.

Uz podsjećanje šta se sve desilo 15. jula 2016. godine, naglašeno je da je “turski narod pokazao visoku zrelost za demokratiju i na poziv predsjednika Republike sačuvao slobodnu volju i dostojanstvo zajednice u svojoj državi i cijelom svijetu”.

Ambasador Republike Turske u Srbiji Tanju Bilgic uputio je zahvalnost građanima Novog Pazara i regije Sandžak zbog podrške koju su, kako je kazao, pružilu Turskoj i turskom narodu prije tri godine, kada je izveden pokušaj vojnog udara.

“Taj izdajnički pokušaj ste tog dana uživo pratili i doživjeli. Pokazali ste veoma zdrav i primjeran stav. Borba sa FETO terorističkom organizacijom se ovdje ne završava i zbog toga i vi ovdje treba da budete oprezni i ne smijete dozvoliti pripadnicima te terorističke organizacije da ovdje otvore oči”, poručio je Bilgic danas u Novom Pazaru.

Obraćajući se u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV), turski ambasador je podsjetio da su i građani Novog Pazara, nakon poziva predsjednika Erdogana građanima Turske, izašli na ulice i time izrazili protest protiv vojnog puča.

“Znamo da ste u ovoj i sličnim prilikama bili uz Tursku i mi ćemo, kao Republika Turska, biti uvijek uz vas”, naglasio ambasador Bilgic i dodao da je osnovni cilj da se ne zaboravi 15. jul.

Predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić je ukazala da je turski narod prije tri godine pokazao jedinstvo i kako se brani demokratija.

“Turski narod je pokazao da iskreno nacionalno jedinstvo pobjeđuje svakog neprijatelja i svaku silu. Poručujem Bošnjacima da se ugledamo na narod Turske i da znamo da je iskreno nacionalno jedinstvo najveće bogatstvo, to je najsuperiornija sila koja pobjeđuje svako zlo i svakog neprijatelja”, kazala je predsjednica predsjednica predstavničkog tijela Bošnjaka u Srbiji.

Ona je uputila zahvalnost Turskoj zbog pomoći, koju, kako je navela, ova zemlja pruža Sandžaku i Bošnjacima kroz realizaciju infrastrukturnih i razvojnih projekata.

– Turski narod primjer za sve narode svijeta

Na tribini u BNV-u gdje su, pored vijećnika, predstavnika lokalnih samouprava prisustvovali pretežno mladi i studenti, o manje poznatim detaljima govorio je bračni par Nuriye Cakmak i Ersin Celik. Njih dvoje su kao novinari bili svjedoci “dešavanja iza zavjese pokušaja vojnog puča”.

“Ono što se desilo 15. jula 2016. godine ne predstavlja jedan događaj, već je to dio jednog procesa. FETO teroristička organizaja je svoje djelovanje započela prije nekoliko decenija i fokusirala se na obrazovanje, medije, ekonomiju, sudstvo i vojne strukture. Na prve informacije da je od strane vojnika blokiran saobraćaj preko mosta na Bosforu bilo mi je sumnjivo. Te večeri prevashodni cilj pučista bili su mediji. Prve žrtve su pale pred medijskim kućama jer su pučisti namjeravali ugasiti medije i plasirati svoje lažne informacije. Dok je jedan dio medija izvještavao da je puč u toku, drugi dio je to opovrgavao”, ispričala je, između ostalog, Nuriye Cakmak, dodavši da je uz saradnju nekih stranih i medija bliskih FETO postojao “protok prljavih informacija”.

Kako je istakla, “Erdogan zatražio azil (u Njemačkoj)”, “Erdogan pobjegao” i slično su bile neke od tih informacija, a poziv Recepa Tayyipa Erdogana da narod izađe na trgove, ulice, mostove i dođe na aerodrom je bio prelomna tačka.

“Erdogan je vjerovao narodu, narod je znao da ga Erdogan neće izdati. 15. jula je po prvi put pobijedio goloruk narod”, podsjetila je Nuriye Cakmak Celik, ukazavši da je turski narod primjer za sve narode svijeta.

Njen muž, takođe novinar lista “Yeni Safak” i te medijske grupe, Ersin Celik je prvi preko “Net TV” mreže još u poslijepodnevnim satima, prije nego su se oglasili vladini zvaničnici, 15. jula javio da je “u toku pokušaj vojnog udara”.

“Prošle su tri godine od pokušaja puča i borba protiv pučista se nastavlja. U nivoima državne uprave i dalje vidimo da postoje sakriveni i infiltrirani pripadnici te organizacije. To pokazuje veličinu opasnosti koju smo zaustavili… Da nismo te večeri spriječili vojni puč, ta teroristička organizacija bi to pokušala u drugim državama svijeta, uključujući Balkan. Zaustavljajući ovaj puč, otvorili smo oči i drugim narodima. Bez obzira što se na svakih deset godina dešavao vojni udar u našoj zemlji, naš narod je sklon demokratiji i to je uzvraćao na glasačkoj kutiji. Ovaj put to nismo dozvolili i obračunali smo se na terenu, svi smo bili jedno, državnici, policajci, radnici, novinari…”, ocijenio je Celik

– Otvorena “Biblioteka 15. jul”

Opremanje i osnivanje “Biblioteke 15. jul” u muzeju Ras Novi Pazar realizovano je od strane Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA).

Presjecanjem vrpce, biblioteku su otvorili ambasador Turske u Beogradu Tanju Bilgic, predsjednica Bošnjačkog nacionalnog vijeća Jasmina Curić, gradonačelnik i predsjednica Skupštine grada Novog Pazara, Nihad Biševac i Ifeta Radončić, koordinatorka TIKA-e u Beogradu Cagla Gultekin Tosbat i direktor muzeja Fuad Baćićanin.

Na otvaranju biblioteke novopazarskog gradskog muzeja prisustvovali su naučni i kulturni radnici iz Novog Pazara i regije, kao i gosti iz Republike Turske.

Turski ambasador je, obraćajući se na otvaranja biblioteke, istakao da je TIKA, pored toga što je stvorila uslove i obogatila knjižni fond, dala podršku za digitalizaciju knjižnog blaga.

Koordinatorka TIKA-e u Beogradu Cagla Gultekin Tosbat je rekla da su posebno bili sretni što je projekat bio vezan za obilježavanje 15. jula, Dana demokratije i nacionalnog jedinstva.

Ona je uputila zahvale narodu Novog Pazara i kao poklon za novootvorenu biblioteku uručila komplet knjiga namijenjen lingvistima i orjentalistima.

Podsjetivši da je novopazarski muzej Ras institucija koja je osnovana prije 66 godina, direktor muzeja Fuad Baćićanin je rekao da je zbog značajnog broja i važnosti rukopisa koje posjeduje prošle godine osnovana muzejska biblioteka i da je digitalizirana uz pomoć projekta koji je podržala TIKA-e i Republike Turske.

“Republika Turska je još jednom pokazala da zna cijeniti znanje i želju za znanjem i naukom jer je ovo samo jedan u nizu projekata koji su na polju obrazovanja nauke realizovali u našem gradu i regionu”, rekao je Baćićanin istakavši da otvaranje biblioteke na ovaj dan simbolizira dostojanstvo i demokratiju.

Tokom otvaranja biblioteke priređen je i prigodan program i obilazak muzejskih eksponata.

Ambasada Republike Turske u Beogradu sutra će organizirati konferenciju na temu “Vojni udari i politički i društveni pogled na pokušaj vojnog udara 15. jula”.


trt.net.tr