BEOGRAD – Regionalna direktorka Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan, Dubravka Negre je danas posetila gradilište deonice “Istočnog kraka Кoridora 10”, budućeg auto-puta od Proseka do Crvene Reke.

Tokom te posete ministarka gradjevinarstva Srbije Zorana Mihajlović je ponovila da ;očekuje da radovi budu gotovi najesen.

Negre je istakla da, posle nedavnog završetka auto-puta u Grdeličkoj klisuri, očekuje da do kraja ove godine i bude gotov i “Istočni krak Кoridora 10”, te da će ta investicija biti i ekonomski korisna.

“Ovo je veoma važna deonica, ‘Panevropski koridor’… Učešće banke (EIB) je 265 miliona evra, pod najpovoljnijim mogućim uslovima kreditiranja na 30 godina, sa kamatnom stopom od 1,6 odsto”, rekla je ona.

Negre očekuje da će se iz tog projekta “izvući pouka” o upravljanju investicijama, pripremnim radovima i realizaciji projekata.

Mihajlović je ;kazala da je EIB dugogodišnji partner Srbije za najveće infrastrukturne projekte – od “Južnog kraka Кoridora 10” kroz Grdeličku klisuru i “Istočnog kraka”, preko rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad i drugih projekata.

Dodala je da će Srbija saradnju sa EIB nastaviti i na izgradnji auto-puta od Niša do Pločnika, jednom od pet auto-puteva čija bi izgradnja trebalo da počne ove i iduće godine, piše u saopštenju Ministarstva.

Beta