SARAJEVO – U Sarajevu je održana sednica Predsedništva BiH nakon koje je predsedavajući Milorad Dodik rekao da su članovi tog tela Šefik Džaferović i Željko Komšić usvojili odluku o pokretanju spora u vezi sa Pelješkim mostom, ali da on to nije podržao.

“Bilo je i predloga oko obustavljanja radova na Pelješkom mostu i otvaranje spora sa Hrvatskom. Komšić i Džaferović su glasali za tu odluku. U formalnom smislu se smatra usvojenom, ali s obzirom da svaki član ima pravo na vitalni interes, ja sam potegao kao srpski član Predsedništva pitanje vitalnog entitetskog interesa i objasniću u Narodnoj skupštini RS zašto to nije dobro”, rekao je Dodik.

On je naveo da se u danu kada je posle deset godina potpisan ugovor o izgradnji mosta na reci Savi usvaja odluka koja može poremetiti tu priču, prenosi RTRS.

“Moj zahtev je bio da se sa Hrvatskom napravi sporazum o granici, ali su se oni usmerili na most Pelješac. Ključno je pitanje da se otvori problem sa Hrvatskom i EU. Mislim da je previše subjekata s kojim bismo imali probleme i mislim da je u interesu da se ta odluka ne donese”, ocenio je Dodik.