BANJALUKA – Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik ponovio je da u Srebrenici u julu 1995. nije počinjen genocid nad Bošnjacima ocenivši da je u pitanju “mit poput onoga koji Srbi imaju o Kosovu”. ;

“Napravili su mit o Srebrenici oko kog se gradi nacionalni identitet Bošnjaka. Kao što Srbi imaju kosovski mit, oni prave srebrenički, jer nema ozbiljnog naroda bez mita”, rekao je Dodik u intervjuu koji je danas objavio banjalučki list “Glas Srpske”.

Povodom poziva iz medjunarodne zajednice da se prekine praksa poricanja genocida i da se usvoji zakon o zabarni negiranja genocida, Dodik je rekao da ;Evropa to traži “zato što nisu sigurni u tu priču”.

“Zašto bi se donosio zakon o tome? Zato što nisu sigurni da činjenicama to mogu da pokriju. Ako je bio genocid, nema razumnog čoveka koji ne bi pristao na tu kvalifikaciju. Sada se pokušava odlukama suda, političkim pritiscima, nametnuti ta kvalifikacija. ;Kao što su Britanci pokušali da proglase Srbe genocidnim narodom, a Srbi izgubili pola populacije u prošlom veku”, rekao je.

Dodik je rekao da se “strašan zločin desio od strane nekih Srba”, ali i dodao da “ni Haški sud, osim kvalifikacije koja se proteže po sistemu već presudjnog dela, nije nikad bio tačan u broju stradalih”.

“I sad nama govore da moramo nešto da priznamo. Eto nećemo”, dodao je.


Beta