BEOGRAD – Predsedavajući predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je on, kada je još pre 10 godina rekao da je BiH propala, nemoguća država, bio loš momak koga treba disciplinovati, a da danas to govore “oni koji su bili plaćeni da je promovišu”.

Tako je Dodik za portal Telegraf prokomentarisao intervju bivšeg šefa CIA za Balkan Stivena Mejera u kome je rekao da je BiH fiktivna država.

Prema Dodikovim rečima, to nije nepoznat stav Mejera, jer on to govori već nekoliko godina.

“Radi se o čoveku koji je bio aktivan u vreme raspada bivše Jugoslavije i bio zadužen za određene prostore i sigurno da je imao dobar pregled situacije što se toga tiče”, rekao je Dodik i podsetio da je skoro rekao da je prava greška bila da se posle raspada Jugoslavije na prostoru BiH pravi neka nova “mala Jugoslavija”.

Kako je rekao, ako nije mogla velika, kako da bude mala.

“Svaki dan se pokazuje da je to bila greška i da je to bio istorijski trenutak da se to učini. Mejer sigurno zna i danas kako stoje realno stvari. Ogroman međunarodni intervencionizam je prisutan u BiH, uspeo je da napravi političku hemiju koja bi obezbedila da ta zemlja funkcioniše na način na koji on to očekuje”, rekao je Dodik.

Kazao je i da se poslednjih nekoliko godina priča o tome da je BIH stvarana na priči o multietničnosti i multikulturalizmu, kao i da je pre samo nekoliko godina nemačka kancelarka Angela Merkel, pritisnuta pričama o dolasku migranata koji su po pravilu bili druge religije, govorila o krahu multetničnosti i multikulturalnosti u samoj Nemačkoj.

Dodik je ocenio i da je pitanje procena da li Srbija treba da otvori pitanje Republike Srpske ili ne.

“Dođete u poziciju da stranci i Zapad kažu ”može Kosovo ali vi ne možete ništa”. Po kom to principu mogu oni, a niko drugi ne može? Kako je moguće da Kosovo – takvo kakvo je, nepriznato od Srbije, nepriznato od Bosne i Hercegovine i još mnogih zemalja, kreira svoju zajedničku spoljnu politiku sa Albanijom”, zapitao se Dodik.

Kako kaže, to su procesi koji govore o tome da neko ima eksluzivitet i pravo, a neko nema, ali kada se to prevede na praktični jezik to znači da “Albanci i Šiptari imaju pravo na sve”, a mi Srbi moramo da ćutimo zato što je to neko pomislio ili zamislio da bi mi morali da slušamo i da se povinujemo.

Dodik je istakao i da Srbija maksimalno pomaže Republici Srpskoj.

“Naravno da mi razgovaramo o razvoju moguće političke situacije, Srbija promoviše i treba da promoviše mir i stabilnost u regionu i ona je vodeća zemlja koja može da bude garant tog mira i stabilnosti”, rekao je Dodik.