BEOGRAD – U glavnom programu 53. Bitef festivala, koji će biti održan od 17. do 26. septembra, među 12 predstava biće i dve iz Srbije.

Pored ostvarenja iz Nemačke, Švajcarske, Belgije, Hrvatske, Nigerije, Francuske, Brazila i Slovenije, domaće pozorište biće zastupljeno sa dve predstave, u okviru strategije promovisanja najrelevantnijih ostvarenja srpskog pozorišta, koje prati bitefovske tendencije, stranim gostima i publici festivala.

Takve predstave ove godine nastale su u produkciji institucionalnih pozorišta, pa će Jugoslovensko dramsko pozorište nastupiti sa predstavom “Zašto je poludeo gospodin R?”, u režiji Boba Jelčića, a radi se o scenskoj adaptaciji istoimenog Fasbinderovog filma o „malom čoveku u raljama kapitalizma”, antijunaku koji pokušava da se odupre izazovima iz spoljašnjeg sveta, vezanih za njegovu karijeru, finansijski status, bračni život… 

Ti napori su dirljivi, komični i apsurdni, ali je ishod neminovno fatalan.

Umetnički direktor Bitefa, Ivan Medenica primetio je da je „hrvatski reditelj Bobo Jelčić tačno zaključio da je ova priča tipična i za savremeni svet, a posebno društva istočne Evrope koja su u ekonomskoj tranziciji, pa je nije nasilno aktuelizovao”. 

Rediteljski koncept je, prema njegovim rečima, zasnovao na razlici između glumačkog tumačenja likova iz okruženja gospodina R, koji su izvor njegovih frustracija i igre sjajnog Borisa Isakovića, a koji naslovnog junaka glumi “s emocionalnim pokrićem, dramskom razradom, komičkim bravurama”. 

“U njegovoj igri se i iskoračuje iz sveta fikcije, probija četvrti zid, traži podrška od gledalaca. Ona izostaje, čime i mi postajemo pasivni saučesnici ove nesreće”, istakao je Medenica.

Predstava je na programu 19. septembra sa početkom u 19 časova na sceni „Ljuba Tadić” Jugoslovenskog dramskog pozorišta. 

Prvi put će na Bitefu učestvovati i jedan od najtalentovanijih reditelja mlađe generacije u regionu Igor Vuk Torbica sa predstavom “Tartif”, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada. 

Ova predstava je proglašena pozorišnim događajem sezone od strane većine domaćih pozorišnih kritičara, a do sada nije igrana u Beogradu i biće na programu Bitefa 21. septembra sa početkom u 21 čas, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Domaće pozorište će biti dodatno zastupljeno i u okviru različitih pratećih programa 53. Bitefa. 

Tako će publika imati priliku da vidi najznačajnija ostvarenja umetnika nezavisne scene, ali i njihove saradnje sa institucionalnim pozorištima kao što su “Bela Griva” Šabačkog pozorišta u režiji Irene Ristić, “Mikrokozma”, autorski projekat Nikole Zavišića i “Autentična tumačenja: ”68” u režiji Ane Miljanić.

Tanjug /Foto :bitef