SARAJEVO – Crnogorski predsednik, Milo Ðukanović, izjavio je da ne vidi nikakav prostor za sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori i mišljenja je da će sačuvati, kako kaže, jednu dobru atmosferu između države i verskih zajednica koje funkcionišu na prostoru te države.

“Mi, u državnim strukturama ne vidimo nikakav prostor za taj sukob i nismo u donošenje zakona ušli sa idejom da se sukobljavamo, nago da pokušamo da donesemo jedan novi zakon, kao deo novog pravnog sistema Crne Gore, koji treba da supstituiše zakon iz vremena buvše Jugoslavije od 1976. ili 1977. godine.”, rekao je Ðukanović u intervjuu za BN televiziju.

Naravno, dodao je, kada donosite takav zakon kojim se definiše odnos države i crkve onda ne možete izbeći i da ne definišete pitanje imovine.

Kaže da je to pitanje imovine očigledno bilo vrlo problematično za Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

“Konsultovali smo evropske eksperte iz oblasti prava i oni su nam dali za pravo da možemo ići tim putem kojim smo krenuli i da će to biti u saglasju sa onim što su pravni standardi Evrope u toj oblasti. Ja zaista mislim da imamo sve uslove da, nakon početnih tenzija se bolje razumijemo i da tu oblast uredimo onako kako treba da bude uređena a da istovremeno sačuvamo jednu dobru atmosferu između države i verskih zajednica koje funkcionišu na našem državnom prostoru”, rekao je Ðukanović.

Upitan da li dogovor vlasti Tirane i Prištine o zajedničkom nastupu kada je reč o njihovoj spoljnoj politici znači stvaranje “velike Albanije”, crnogorski predsednik kaže da kada se negde zamagli ili udalji evropska perspektiva onda se počnu porađati te ideje koje možda na početku i nemaju neki apsolutno loš predznak kao što bi mi sada možda mogli pretpostavljati.

“Kada dozvolite da se te ideje razmahnu, da duh izađe iz boce, onda se jako vara svako ko misli da će savršeno kontrolisati situaciju”, rekao je Ðukanović.

On kaže da bi mogao na bazi iskustva da potvrdi da su neki ljudi 90-tih godina bili daleko ozbiljnijeg kapaciteta nego neki koji su danas tu pa su im stvari izmakle kontroli.

“Dakle, vraćam se na osnovnu poruku. U meri u kojoj budemo pametni da se držimo strateškog kursa evropske integracije i u meri u kojoj budemo uspeli da animiramo EU da suštinski, a ne samo deklarativno, svoja vrata drži otvorena za integraciju zemalja Zapadnog Balkana bićemo u neuporedivo boljoj šansi od retrogradne alternative o kojima pričamo”, kazao je Ðukanović.


Tanjug