Naslovna FEATURED Džamija stara 1.200 godina pronadjena u beduinskom gradu u Izraelu

Džamija stara 1.200 godina pronadjena u beduinskom gradu u Izraelu

JERUSALIM – Ostaci 1.200 godina stare seoske džamije, jedne od prvih u svetu, pronadjeni su u arheološkoj iskopini u beduinskom selu Rahat na jugu Izraela.

“Lokalna seoska džamija iz tog ranog perioda se retko pronalazi na Bliskom istoku i u svetu uopšte, a posebno u području severno od Berševe, gde slična gradjevina nije do sada nadjena”, rekli su Šahar Zur i Don Seligman koji rukovode iskopavanjem u ime izraelske Uprave za antikvitete.

Arheolozi su objasnili da su “iz tog perioda velike poznate džamije u Jerusalimu i Meki”, a da je ovo otkriće “dokaz postojanja drevne kuće molitvi, koju su, kako se čini, koristili poljoprivrednici” koji su tu živeli.

“Našli smo ruševine džamije pod vedrim nebom, pravougaonu zgradu sa “mihrabom” (molitvenom nišom) usmerenom ka jugu u pravcu Meke. To su dokazi čemu je gradjevina služila pre mnogo stotina godina”, rekli su iz Uprave antikviteta, prenose izraelski mediji.

Farma s kraja Vizantijskog perioda (500. do 600. godine nove ere) takodje je pronadjena, kao i malo naselje s početka Islamskog perioda (600. do 700. godine) s ostacima zgrada podeljenih na deo za stanovanje, otvorena dvorišta, skladišta i mesta za pripremu hrane, ukljućujući ognjišta na otvorenom.

“Ta mesta su bila deo poljoprivrednog sistema koji je postojao u severnom Negevu u ranim vremenima “rekli su arheolozi, dodavši da je zemljište bilo pogodno za gajenje žitarica i da su podzemne vode i potoci privukli naseljenike koji su želeli da obradjuju zemlju.

Profesor Gideon Avni, ekspert za taj period iz Uprave za antikvitete, potvrdio je da je to jedna od najranijih džamija za koje se zna iz perioda pojave islama u Izraelu nakon arapskog osvajanja 636. godine.

“Otkriće džamije kraj poljoprivrednog naselja izmedju Berševe i Aškelona upućuje na procese kulturne i verske promene kroz koju je zemlja prošla tokom tranzicije iz Vizantijskog u rani Islamski period”,rekao je Avni.

Po istorijskim islamskim izvorima nova muslimanska vlada je podelila zemljišne parcele visokim zvaničnicima, uključujući Omara ibn al Eca, arapskog vojnog komandanta koji je preuzeo kontrolu nad teritorijom Izraela i Sirije.

Nastavak iskopavanja na tom mestu možda će dati odgovore na pitanja o osnivanju naselja i obližnje džamije i vezama sa arapskim osvajačima.

Iskopavanjem rukovodi Uprava za antikvitete koja saradjuje sa stanovnicima beduinima i omladinom iz obližnjih gradova.

Ta uprava angažuje grupe mladih na arheološkim nalazištima tokom letnjeg raspusta i omogućuje im da zaradjuju, upoznaju sa prošlošću i sakupljaju iskustva koja će pamtiti ceo život.

Beta

Exit mobile version