PRAG – Evropa se brzo, radikalno i zastrašujuće temeljno balkanizuje i današnja Evropa jedva da ima veze sa građanskom demokratijom kakvu smo u Zapadnoj Evropi upoznali nakon Drugog svetskog rata, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa bosanskohercegovački pisac Dževad Karahasan.

Ukazujući na to da u Mađarskoj, Italiji, Francuskoj, Austriji, Holandiji, postoje harizmatične vođe i vladavina pojedinaca koji se ubrajaju u harizmatične vođe, a ne vladavina stranaka, Karahasan kaže da je poseban problem to što “te harizmatične vođe nemaju harizmu i pozitivne programe”.

“Oni imaju samo negativne programe, šire strahove i obećavaju da će ljude zaštititi od opasnosti koje niko nije dokazao. Tako će Kurc spasiti Austrijance od islama koji Austriju nikada nije ugrozio, Makron će Francuze spasiti od siromašnih Francuza, a Orban će Mađare spasiti od svega. Na tome ne može da se utemelji dobra politika”, smatra Krahasan.

Bosanskohercegovački pisac Dževad Karahasan je član Akademije nauka i umetnosti BIH i Nemačke akademije za jezik i književnost.

Dodeljen mu je počasni doktorat Univerziteta u Bazelu, a predavao je na univerzitetima u BiH, Nemačkoj i Austriji.

Njegove knjige su prevedene na dvadesetak jezika.


Tanjug