ISTANBUL/SARAJEVO – Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas pred polazak u dvodnevnu posetu Bosni i Hercegovini da Turska nema taj luksuz da izdaleka posmatra dešavanja na Balkanu.

“Mir, stabilnost i prosperitet Balkana za nas su veoma važni. Naša zemlja nema tog luksuza da izdaleka posmatra dešavanja na ovom području”, rekao je Erdogan novinarima na aerodromu u Itanbulu, prenela je agencija Anadolja.

Erdogan će u Sarajevu učestvovati na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) kojim predsedava BiH, a najavljeno je i da će se sastati i sa članovima Predsedništva BiH, predsedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsednikom Stranke demokratske akcije (SDA) Bakirom Izetbegovićem.

Na marginama samita SEECP predsednik Turske bi ;trebao da se sastane i s predsednicima Severne Makedonije Stevom Pendarovskim i Slovenije Borutom Pahorom.

Erdogan bi u Sarajevu trebalo da prisustvuje i ispraćaju ; posmrtnim ostataka žrtava genocida u Srebrenici, koji će biti sahranjeni u Potočarima, 11. jula, na 24. godišnjicu zločina, navodi Anadolija.

Beta