SARAJEVO – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) na Jahorini da veruje da će lideri delovati na vizionarski način i podržati integraciju Balkana u EU.

“Uspeh saradnje jugoistočne Evrope nije važan samo za naše zemlje nego za mir i stabilnost i prosperitet celog evropskog kontinenta, celu Evropu. Ovaj proces u isto vreme ostvaruje i kritičan doprinos procesu integracija Balkana sa evroatlanskim institucijama”, kazao je Erdogan.

On je ocenio da je politika proširenja EU u poslednje vreme “blokirana od strane nekih kratkovidnih populističkih krugova”, dodavši da “negativni pravci podele i diskriminacije koji se šire širom kontinenta ne predstavljaju opasnost samo za Evropu, nego i za budućnost i potencijal da region bude nada za mnoge”.

Erdogan je dalje kazao da je njegova zemlja utočište za nekoliko miliona izbeglica.

“Fokusiraćemo se na pitanja migracija, proširenja resursa, transportnih ruta u regionu i slično. Zemlje EU ne mogu prihvatiti nekoliko desetina hiljada izbeglica, Turska je utočište za nekoliko miliona izbeglica”, kazao je on.

Govoreći o stanju na Balkanu, Erdogan je kazao da balkanske zemlje treba da razvijaju ekonomsku saradnju, dodavši da je autoput Beograd-Sarajevo u tom pogledu od strateške važnosti.

Beta