BEOGRAD – Kada bi se izbori održavali sledeće nedelje Srpska napredna stranka osvojila bi natpolovičnu većinu, 53 odsto glasova, a cenzus bi prešli još SzS, socijalisti, radikali i Pokret slobodnih građana, pokazuju rezultati poslednjeg istraživanja agencije Faktor plus koje prenosi “Blic”.

Prema istraživanju, SzS bi osvojio 11,1 odsto, socijalisti 9,9 odsto, SRS 5,3 odsto, a PSG 5,2 odsto glasova.

SPAS Aleksandra Šapića imao bi 3,5, a Demokratska stranka Srbije tri odsto.

Na pitanje da li bi izašli na parlamentarne izbore kada bi se održali u nedelju 47 odsto ispitanih je odgovorilo pozitivno, 34 odsto negativno, dok 19 procenata ne zna i nema stav.

Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus kaže da su promene u odnosu na prethodne ankete minimalne.

“SNS varira za nekoliko procenata u poslednja tri istrazivanja, ali je uvek preko 50 odsto. Ostali su, takođe, malo skočili ili malo pali. Ovoga puta radili smo odvojeno Šapićev SPAS i DS S i pojedinačno pokazuju određenu snagu. Savez za Srbiju je blago porastao, ali to nije ozbiljan indikator da bismo mogli da govorimo o trendu”, objašnjava Pejić.

Kada je reč o PSG taj pokret se stabilizovao blago iznad cenzusa.

U ovom istraživanju ispitanici su ocenjivali i rad konkrentih političara, a ocene uglavnom korespondiraju sa snagom stranaka iz kojih dolaze.

Na pitanje “da li odobravate ono što rade… ” najviše pozitivnih odgovora, 58 odsto, dobio je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić, o kome tek 9 odsto ispitanika nema stav, dok 33 odsto ima negativan.

Za Ivicu Dačića 33 odsto nema stav, 21 ima pozitivan, a 46 negativan stav.

Kada je u pitanju Boško Obradović, on ima najviše negativnih mišljenja, 50 odsto, za njega nema stav 34, a pozitivan ima 16 odsto ispitanih.

Dragan Ðilas ima 46 odsto negativnih misljenja, 18 pozitivnih, dok 36 odsto nema stav.

Vuk Jeremić ima 42 odsto negativnih, 17 odsto pozitivnih i 41 odsto onih koji nemaju stav.

Kako kaže Pejić, SNS crpi najveću snagu iz svog lidera,

a slična situacija je i sa SPS. Dragan Ðilas i Vuk Jeremić stoje nešto bolje nego njihove liste i kod njih je stroga podela na one koji misle pozitivno i one koji misle negativno.

U istraživanju Faktor plus podaci su prikupljeni telefonskom anketom na teritoriji Srbije, bez Kosova i Metohije, u njemu je učestvovalo 1 200 ispitanika u periodu od 28. juna do 4. jula.


Tanjug