DRVENGRAD – U etno-selu Drvengrad opet su se sastali nadareni mladi muzičari da uzmu učešće u muzičkoj manifestaciji koja se svake godine održava uz podršku kompanije “Gasprom njeft“. 

Od 10. jula, tokom tri dana, učenici muzičkih škola i studenti akademija iz Rusije, Srbije i Belorusije nadmeću se u veštini interpretiranja ruske klasične muzike, saopštavaju iz Naftne industrije Srbije. 

Veštinu izvođenja takmičara, složenost i originalnost repertoara ocenjuje autoritativni žiri, čiji su članovi rektor Beloruske državne muzičke akademije Ekaterina Dulova, srpski kompozitor Anja Ðorđević i profesor Kraljevskog konzervatorijuma u Briselu Aleksandar Madžar.

Prema ustaljenoj tradiciji, glavni dogadaj programa festivala Kustendorf Clašic su nastupi svetski poznatih zvezda, među kojima se ove godine ističe znameniti violista Jurij Bašmet, kao i bariton Marijinskog teatra Vasilij Gerelo.

“Festival ruske klasične muzike je najistaknutiji projekat našeg programa ”Rodni gradovi” u Srbiji. Atmosferu kreativne slobode koja preovladava na festivalu stvara pre svega ovo selo koje je sagradio Emir Kusturica. Ovde je majstor stvorio zonu u kojoj nema konvencija, gde su svi jednaki i svi su talentovani. Ubeđen sam da ćemo ove godine ponovo biti svedoci emotivnog događaja koji će stvoriti neponovljivu atmosferu muzičkog praznika za sve, a mladi muzičari će imati priliku da nastupaju na istoj sceni sa svetskim zvezdama”, rekao je Aleksandar Dibalj, član Upravnog odbora “Gasprom njefta”.

“Drvengrad će opet ugostiti najdraže goste – mlade muzičare koji će tek zakoračiti u svet velike umetnosti. Ovo je veoma uzbudljivo, ali i veoma važna stvar – izbor kreativnog puta, otiskivanje u potragu za sopstvenom vizijom sveta, koja je određena jedinstvenim rukopisom pravog majstora. Veoma sam ponosan što pomažemo nadarenoj deci iz Srbije, Rusije, Belorusije i veoma sam srećan što to radimo zajedno sa našim velikim prijateljima iz Gasprom njefta“, poručio je Emir Kusturica, navodi se u saopštenju NIS-a.

Tanjug /Foto :fb