PRIŠTINA – Uloga Francuske u postizanju sporazuma između Beograda i Prištine sve je veća, izjavio je na prijemu u francuskoj ambasadi povodom Dana pada Bastilje, premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, koji je pozvao francuskog predsednika Emanuela Makrona da se još više angažuje na rešavanju tog pitanja.

“Koristim ovu priliku da zahvalim na tome i pozovem francuskog predsednika da se još vise angažuje na rešavanju ovog pitanja. Ono što je sada potrebno jeste pronalaženje okvira za uzajamno priznanje postojećih granica između Kosova i Srbije, koje je ključno za dalji dijalog”, kazao je Haradinaj, preneo je RTK2.

Francuska ambasada u Prištini organizovala je sinoć svečani prijem povodom 14. jula, Nacionalnog praznika Francuske, a prijemu su, pored brojnih zvanica, prisustvovali i predsednik i premijer privremenih institucija u Prištini, Hašim Tači i Haradinaj. 

Francuski ambasador Didije Šaber je u obraćanju prisutnima naglasio da dijalog između Beograda i Prištine mora biti nastavljen.

Šaber je, pored ostalog, rekao i da “Kosovo zaslužuje da se nađe u Međunarodnoj zajednici”.

Tači je u svom obraćanju naglasio da će Kosovo nastaviti da bude uporno u svojim težnjama da se što pre pridruži NATO i EU.

Tanjug