BEOGRAD – Izložba “Kino” beogradskog primenjenog umetnika Vladimira Miladinovića biće otvorena sutra u Prizrenu, saopštili su danas forumZFD i Fondacija Ljumbardi (Lumbardhi, Bistrici).”Ova izložba je još jedan pokušaj da umesto mržnje i sukoba gradimo mostove i prostore za interkulturalni dijalog. Da pronadjemo tačke susreta kroz stvari koje smo delili i koje su važne ne samo Srbima i Albancima, nego i svim gradjanima Prizrena i regiona, kako pre pedesetak godina tako i danas. Dakle, umetnost a ne mržnja”, kazala je agenciji Beta direktorka beogradske kancelarije forumaZFD Nataša Govedarica.

Izložba je posvećena arhivi bioskopa Ljumbardi-Bistrica u Prizrenu, a umetnik je pozvan da istraži i promisli sadržaj arhiva, koji donosi višeslojan narativ o pet decenija postojanja institucije, navodi se u saopštenju.

Pomenuta izložba se oslanja na autorovu standardnu crtačku praksu, putem koje se replikuju vizuelne pojavnosti različitih slikovnih i tekstualnih svedočanstava onih segmenata prošlosti koji su bili potisnuti ili marginalizovani u kolektivnom sećanju neke specifične lokalne zajednice, navodi se u saopštenju.

Projekat je razvijan i realizovan u partnerstvu sa organizacijom forumZFD iz Prištine i Beograda, a uz podršku nemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ). Istraživanje za izložbu je podržala i Fondacija za umetničke inicijative.

Vladimir Miladinović živi i radi u Beogradu, gde je diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti.

Bio je član umetničko-teorijske grupe “Četiri lica Omarske” koja se bavi propitivanjem memorijalnih strategija na prostorima bivše Jugoslavije.

Glavni fokus njegovog rada leži u polju preispitivanja politika sećanja, medijskih manipulacija i kreiranja i interpretacije istorijskih narativa, a u svom radu se odnosi prema ratnoj i postratnoj traumi.

Dobitnik je nagrade 53. Oktobarskog salona, kao i glavne nagrade fonda za crtež “Vladimir Veličković”.

Svečano otvaranje zakazano je za sutra u 19.30 sati, a izložba će biti otvorena do 11. avgusta.

Beta