ZAGREB – Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović danas je oštro odbacila pokušaj reinterpretiranja njenih izjava u vezi zaštite hrvatskih granica od ilegalnih migracija.

“Želim da istaknem kako hrvatska policija u obavljanju poslova nadzora državne granice, samim time i granice EU pri sprečavanju ilegalnih migracija postupa zakonito, profesionalno i humano, a sredstva prisile prema prekršiteljima zakona primenjuje u najmanjoj mogućoj meri koja je neophodna za zaštitu sigurnosti policijskih službenika i za obavljanje njihovih zadaća”, navedeno je iz kancelarije hrvatske predsednice za Index.hr.

Kako je navela, sigurnost je temeljni uslov stabilnosti i razvoja Hrvatske i samim time jedna od mojih ključnih zadaća.

“To su činjenice koje nikakve igre reči, krivi prevodi ili iz konteksta izvučeni delovi izjava ne mogu i neće promeniti”, navedeno je u odgovoru iz kancelarije hrvatske predsednice.

Prethodno je Index.hr pisao da je tema svetskih medija postala izjava Grabar – Kitarović, koja je, kako su preneli, rekla da hrvatska policija nasilno vraća migrante s granice i da je “potrebno malo nasilja kada sprovodite pushback”.

To je ona nedavno izjavila tokom boravka u Švajcarskoj za javnu televiziju SRF.

Predsednica Hrvatske je, kako je istakao Index.hr, priznala da Hrvatska namerno krši zakone i da je politika Hrvatske prema migrantima takva da se policiji naredilo da se protivzakonito ponaša.

O tome su pisali Gardijan, Dojče vele kao i brojni drugi svetski portali, kao što su MSN, US Breaking News.