SARAJEVO – Željko Komšić, hrvatski član Predsedništva BiH, koji je u to telo izabran glasvima Bošnjaka, od sutra preuzma dužnost predsedavajućeg od srpskog člana Milorada Dodika.

Dodik je bio prvi predsedavajući Predsedništva BiH u novom mandatu, nakon oktobarskih Opštih izbora u toj zemlji.

Trojica članova Predsedništva BiH, bošnjački, srpski i hrvatski se na mestu predsedavajući po načelu rotacije, na svakih osam meseci.

Predsedavajući posle Komšića biće bošnjački član Šafik Džaferović.

Rotacija na osam meseci na mestu predsedavajućeg Pedsedništva BiH je u skladu sa Ustavom te države.

Kako je prenela sarajevska N1 tv, Komšić je izjavio da će nakon preuzimanja dužnosti predsedavajućeg ozbiljno razmotriti upućivanje novog seta zaključaka, kojima će biti ponovo zatraženo otvaranje pitanja utvrđivanja granice na moru sa Republikom Hrvatskom.

Prema njegovim rečima, treba iskoristiti član Ustava koji, kako kaže, jasno govori da će Bosna i Hercegovina preuzeti sve nadležnosti koje se tiču zaštite državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodno-pravnog subjektiviteta.

Komšić je to rekao nakon što je Narodna skupština Republike Srpske dvotrećinskom većinom podržala veto srpskog člana Milorada Dodika na zaključke, koje su izglasali Komšić i bošnjački član Predsedništva BiH, Šafik Džaferović o zabrani gradnje Pelješkog mosta.

Pelješki most gradi Hrvatska, a značajna sredstva u njegovu izgradnju uložla je Evropska unija.

Tanjug