LONDON – Velika Britanija privremeno će povećati svoje vojno prisustvo u Zalivu i ranije će poslati svoj drugi ratni brod u tu oblast, saopštili su danas britanska vlada i vojni izvor, u vreme kada rastu tenzije sa Teheranom.

Razarač HMS Dankan biće poslat u Zaliv da zameni fregatu HMS Montrouz, koja se tamo već nalazi, da bi se nastavilo garantovanje slobode plovidbe u toj zoni, rekao je portparol britanske vlade.

Slanje ovog broda bilo je ranije planirano ali je sada vremenski pomereno unapred, rekao je jedan vladin izvor, prema kome će oba broda izvesno vreme biti prisutna u regionu.

“Ovim će se osigurati da Velika Britanija zajedno sa medjunarodnim partnerima može da nastavi da podržava slobodu plovidbe za brodove koji prolaze ovom vitalnom pomorskom rutom”, navelo je danas britansko ministarstvo odbrane.

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant pozvao je danas na smirenost u jeku porasta tenzija oko plovidbe u Persijskom zalivu, izjavivši da Velika Britanija ne želi sukob sa Iranom.

“Sada je vreme za hladne glave”, rekao je Hant i dodao da treba osigurati da ne bude nenamerne eskalacije.

Hant je rekao da je London dao “odmeren i pažljiv” odgovor na sadašnju sitauciju.

“Mi jasno prenosimo Iranu da ne pokušavamo da eskaliramo situaciju”, rekao je Hant.

Tenzije su porasle kada je Gibraltar, britanska prekomorska teritorija, zaplenio iranski tanker prošle nedelje. Brod je navodno prevozio iransku naftu Siriji kršeći EU sankcije.

Britanska ratna mornarica saopštila je juče da je sprečila da tri iranska paravojna broda poremete prolaz britanskog tankera kroz Ormuski prolaz, važan pomorski put u Persijskom zalivu. Iranska Revolucionarna garda demantovala je da se bilo kakav incident dogodio u prolazu.

To kratko ali napeto suočavanje nastalo je, kako se veruje, zbog toga što su Britanci zaplenili iranski tanker kod Gibraltara 4. jula. Iran je danas zatražio od Britanaca da oslobde njihov tanker i optužio London da igra “opasnu igru”.

Beta AFP