BEOGRAD – Zahtev da Ministarstvo prosvete izvrši inspekcijski nadzor Fakulteta za poslovne studije Univerziteta Megatrend u Beogradu koji se juče pojavio u javnosti je neosnovan, objavilo je Ministrastvo na svom sajtu i navelo da je za proveru nostrifikacije strane javne isprave potrebno obratiti se Univerzitetu, a nakon toga odgovarajućem fakultetu.

Zahtev je neosovan, pre svega, jer je Zakon o univerzitetu koji je bio na snazi do donošenja Zakona o visokom obrazovanju, a u vreme nostrifikacije navedene diplome, upućivao da veće odgovarajućeg fakulteta sprovodi postupak nostrifikacije diplome, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dalje se navodi da Zakon o visokom obrazovanju koji je sada na snazi, propisuje da se delatnost visokog obrazovanja zasniva na principima, među kojima su autonomija;uvažavanje humanističkih i demokratskih vrednosti i nacionalne i evropske tradicije i vrednosti kulturnog nasleđa; poštovanje ljudskih prava i građanskih sloboda, uključujući zabranu svih vidova diskriminacije.

Tako, upućuje ministrastvo, sve u vezi sa navodima koji su se pojavili u javnosti, potrebno je obratiti se Univerzitetu, te nakon toga odgovarajućem fakultetu za pitanja vezana za nostifikaciju strane javne isprave.

Lideri SzS koji su juče saopštili da su podneli krivicnu prijavu protiv ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovic zbog navodnog falsifikovanja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju i odgovornih sa Megatrend fakulteta,a podneli su i prijave prosvetnoj inspekciji.