JERUSALIM – Izraelskoj obaveštajnoj agenciji Mosad uskoro će se pridružiti nova generacija detektiva koji poseduju posebne analitičke sposobnosti razvijene zahvaljujući dugogodišnjem proučavanju svetih tekstova.

Nova neprofitna organizacija nazvana Pardes regrutuje prve pripadnike izraelske populacije ultraortodoksnih Jevreja i obučava ih za rad u Mosadu, a možda i u drugim izraelskim obaveštajnim agencijama.

“Od velike je važnosti uključiti različite manjine u radnu snagu jer doprinose originalnosti i kreativnom i strateškom mišljenju”, izjavio je osnivač Pardesa rabin Moše Kahan koji je završio versku školu i predaje semitske jezike na Univerzitetu Ben-Gurion u Negevu na jugu Izraela.

Ultraortodoskni Jevreji izvežbani su da misle analitički i na drugačiji način što bi moglo da koristi nacionalnoj bezbednosti, smatra Kahan, prenose izraelski mediji.

Izraelski Mosad koji se bavi obaveštajnim radom, tajnim operacijama i kontraterorizmom ima, kako se veruje, oko 7.000 zaposlenih. To je najveća špijunska agencija u zapadnom svetu posle CIA u SAD, navode izraelski mediji.

Ona je zajedno sa drugim izraelskim obaveštajnim agencijama, uključujući bezbednosnu sužbu Šin bet, izašla iz senke da bude u toku sa tehnološkim i dostigućima u oblasti sajber bezbednosti.

Mosad je nedavno pokrenuo fond za tehnološke inovacije kako bi se investiralo izmedju ostalog u robotiku i veštačku inteligenciju.

“Radimo na širenju socijalnih krugova iz kojih se regrutuje osoblje Mosada”, rekao je Josi Koen koji predvodi Mosad od 2016. godine na nedavnom skupu o bezbednosti u Hercliji kraj Tel Aviva.

On je objasnio da se izmedju ostalog zato saradjuje s pomenutom organizacijom kako bi se “Haredim (ultraortodoksni) integrisali u sve aktivnosti organizacije”.

U judaizmu Pardes je skraćenica koja aludira na vrstu pristupa interpretaciji svetih tekstova, traženje doslovnog značenja reči, Pshat, nagoveštaja dubljeg značenja teksta, Remez, traženje značenja kroz poredjenje, Deraš i Sod, težnja ka otkrivanju mističnog značenja teksta.

“Želimo da udružimo proučavanje Tore sa tajnim aktivnostima izraelskih obaveštajnih i bezbednosnih organizacija”, objasnio je 44-godišnji rabin Kahan koji ima doktorat iz hebrejske literature i semitskih jezika.

Zajednica ultraortodoksnih je medju najsiromašnijim u Izraelu i mnogi njeni pripadnici se bave samo proučavanjem Tore, izbegavajući da se uključe u radnu snagu dok žene po tradiciji zaradjuju platu.

Po podacima Cetralnog biroa za statistiku, ultraortodoksni su u 2017. godini činili devet procenta izraelske populacije, ali će ih 2059. godine biti 25 procenata zbog visokog nataliteta.

Zemlja zbog toga nastoji da ih uključi u radnu sangu, pre svega u sektor tehnologije, a sada Pardes utire put u bezbednosne agencije.

Za prvi Pardes program prijavilo se 2.000 ljudi, a od septembra će ih se obučavati 200 od kojih će 70 do 80, kako se veruje, biti odabrano da radi u takvim službama.

Najpre će se regrutovati samo muškarci, a rabin Kahan veruje da će se program proširiti i na žene.

Beta