MOSKVA – Rukovodstvo Srbije već sada je spremno da potpiše za Kosovo šta god treba, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast, piše Moskovski centar Karnegi.Odlazak premijera Kosova Ramuša Haradinaja u Hag za sada ne obećava brz napredak u rešavanju kosovskog pitanja. Rukovodstvo Srbije, poučeno prethodnim iskustvom, skeptično je prihvatilo novost i ocenjuje da je njegov odlazak u Hag još jedan trik Zapada da natera Beograd na nove ustupke, navodi Karnegi.

U tekstu se ocenjuje da će ostavka Haradinaja, posebno ako posle nje usledi sudski proces, neizbežno uticati na ponašanje Prištine.

“Srpsko rukovodstvo je u suštini, spremno da potpiše šta god o Kosovu, ako dobije garancije da zbog toga neće izgubiti vlast. Ako Specijalni sud sa sedištem u Hagu može da dovede vlast u Prištini u istu takvu situaciju, rešenje kosovskog pitanja može uspešno da se reši”, ocenjuje Karnegi.

Ocenjuje se da lakoća kojom je Zapad dozvolio odlazak jednog od glavnih učesnika pregovora o Kosovu ukazuje da je zapadno posredovanje u tom konfliktu počelo da se gradi na sasvim drugim principima.

“U Vašingtonu i u u evropskim prestonicama se nakupilo toliko umora i nervoze zbog kaprica i ucena Prištine da je odlučeno da se sve ponovo osmisli. Sada Zapad smatra da je ne srpska, već kosovska elita prepreka za rešavanje problema i da će se ubuduće tako ponašati”, navodi se u tekstu.

Beta