MOSKVA – Moskva je osudila prošlonedeljni sporazum Albanije i Kosova o koordiniranju spoljnih politika, uključujući i zajednička diplomatska predstavništva u trećim zemljama ocenjujući da je reč o “provokativnim koracima”.

“Izazivaju ozbiljnu zabrinutost provokacije Tirane i Prištine, koje su u skladu sa konceptom ‘Velike Albanije’. U tom kontekstu i gledamo na potpisivanje albansko-kosovskog sporazuma 2. jula o ujedinjavanju diplomatskih predstavništava u trećim zemljama”, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

Navodi se da takvi “izazivajući postupci” Tirane i Prištine “nisu slučajni”.

“Odatle se već nekoliko godina čuju izjave o de fakto ujedinjavanju. Takva linija albanskog i kosovskog rukovodstva je u suprotnosti sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, podriva dijalog ; Beograda i Prištine, i slabi stabilnost na Balkanu”, navelo je rusko ministarstvo.

Moskva takodje smatra da SAD i EU “preferiraju da ne reaguju na takve destruktivne mere” čime, kako se ocenjuje u saopštenju, “faktički pokrivaju velikoalbanske pojave destruktivne po region”.

Beta