Naslovna REGION Kosovo Na severu Kosova radnje i danas pod ključem

Na severu Kosova radnje i danas pod ključem

Kosovska Mitrovica – U severnom delu Mitrovice, ni danas ne rade privatne trgovinske radnje, ugostiteljski objekti, pijaca, kiosci, apoteke.

Odluku da započnu sa ovakvim vidom protesta, trgovci su doneli prošle nedelje, zbog nametnutih taksi na proizvode iz centralne Srbije, koje su kosovske vlasti uvele novembra prošle godine, i zbog, u poslednjih mesec dana pooštrene kontrole uvoza te robe.

Predsednik Udruženja privrednika na severu KiM Radoš Petrović  rekao je juče da pod ovakvim uslovima ne mogu da posluju i upozorio da će se ovo stanje produžiti ako situacija ostane ovakava. 

Napominje da su upozorili Beograd, Prištinu i međunarodnu zajednicu da će do ovoga doći i ističe da sada sve zavisi od njihovih daljih koraka.
“Iz Beograda su najavili pomoć, međunarodna zajednica se ne oglašava, Priština ne planira da ukine takse, tako da ni mi ne možemo da kažemo do kada će ovo trajati, sve će zavisiti od situacije na terenu” – kaže Petrović. 

Do kada će ovakvo stanje trajati, zavisi od toga kako se bude odvijala situacija na terenu, dodaje Petrović.

U svemu ovome, najviše trpe građani, kojima Petrović poručuje da im se pridruže u pronalaženju rešenja trenutne situacije.

“Nismo bili u mogućnosti da radimo, trudili smo se, izdržali smo ovih sedam meseci, ali više ne možemo. Moraju da nam se priključe, da svi zajedno nađemo rešenje i nastavimo normalan život ovde na severu” – rekao je Petrović. 

Taksi prevoznici u severnom delu Mitrovice takođe ne rade. 

Slična situacija je i u ostale tri opštine na severu Kosova. 

Nakon  najave kosovskog premijera Ramuša Haradinaja o otvaranju privremenih veleprodaja na severu, dva kamiona sa osnovnim životnim namirnica za prodaju,  bila su parkirana juče popodne ispred Administrativne kancelarije u naselju Bošnjačka mahala, ali nije bilo zainteresovanih kupaca.

RadioKontaktplus

Exit mobile version