BEOGRAD – Žene u Srbiji su vlasnice samo 31,7 odsto preduzetničkih radnji i firmi, a medju preduzećima koja dobijaju sredstva na konkursima za podršku razvoju biznisa tek je svako peto u njihovom vlasništvu, saopštila je danas Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

To preti da dodatno umanji učešće žena u privredi i doprinos ekonomskom razvoju, pokazao je izveštaj NALED-a, pripremljen za potrebe Kancelarije UN Women, u okviru projekta “Rodna analiza ekonomskih programa i finansijskih mera u Srbiji”.

Kako je objašnjeno, izveštaj je fokusiran na skeniranje četiri oblasti – programi podrške mikro, malim i srednjim preduzećima na republičkom i lokalnom nivou, konkursi lokalnih samouprava za podršku organizacijama civilnog društva i programi Fonda za inovacije – kao i na njihov efekat na rodnu ravnopravnost.

“Na šest konkursa sprovedenih na republičkom nivou od 2016. do 2018. dodeljeno je nešto više od milijardu dinara bespovratnih sredstava, od čega je 841,5 miliona pripalo firmama u vlasništvu muškaraca, a 183,7 miliona preduzetnicama ili samo 17,9 odsto ukupnog fonda”, izjavila je članica UO NALED-a i izvršna potpredsednica Grupe Gorenje Stanka Pejanović, navedeno je u saopštenju.

Prema njenim rečima, na svaki dinar dodeljen ženama, 4,6 dinara otišlo je drugom polu.

“Analiza pokazuje da su konkursi podjednako otvoreni i za muškarce i za žene, ali da postoji niz ograničenja koja indirektno diskriminišu žene zbog čega muškarci češće dobijaju podršku”, kazala je Pejanović.

Prepreke na koje žene nailaze najčešće su postavljene u uslovima konkursa, jer su kriterijumi mahom usmereni ka dodeli novca preradjivačkim i izvoznim delatnostima gde su žene tradicionalno manje zastupljene.

Takodje, programi su najčešće otvoreni za privredna društva firme, dok su žene sklonije osnivanju preduzetničkih radnji.

Prednost imaju i preduzeća sa većim brojem zaposlenih, intenzivnom proizvodnjom, odnosno velikim brojem mašina i većim proizvodnim objektima.

Neretko se kao i sredstvo obezbedjenja zahteva posedovanje nekretnine što sve zajedno eliminiše većinu žena s obzirom na to da su žene vlasnici tek 24 odsto nepokretnosti u Srbiji, navodi se u izveštaju NALED-a.

Iz NALED-a su najavili da će tokom narednih meseci predstaviti celokupne nalaze, kao i preporuke za unapredjenja, svim zainteresovanim stranama, resornim institucijama i široj javnosti nakon čega će kroz dijalog zajedno moći da se traži najbolja rešenja za jačanje rodne ravnopravnosti i ekonomsko osnaživanje žena u Srbiji.

Beta