BEOGRAD – Narodna banka Srbije (NBS) je u 2018. godini ostvarila ukupnu dobit posle oporezivanja u iznosu od 30,66 milijardi dinara, objavljeno je danas na sajtu NBS.

Dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), od ukupno 13,24 milijarde dinara, rasporedjena je tako da je 70 odsto, odnosno 9,27 milijardi, preneto u republički budžet.

Od ostatka dobiti 10 odsto je rasporedjeno u osnovni kapital, a 20 odsto u posebne rezerve NBS, navodi se u godišnjem izveštaju o poslovanju i rezultatima rada centralne banke u prošloj godini.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je istakla da je i 2018. godini NBS svoje mere i aktivnosti umerila na dalji ekonomski napredak Srbije.

“Obezbedjujući cenovnu i finansijsku stabilnost, monetarnom politikom smo nastavili da podržavamo kreditnu aktivnost i privredni rast. Zahvaljujući tome, kao i odgovornoj fiskalnoj politici, Srbija je mogla da napravi ogroman

napredak, ostvari najviši rast ekonomske aktivnosti u poslednjoj deceniji i učini povoljnijim svoje izglede za

rast u narednom periodu”, navela je ona u izveštaju.

Dodala je da je centralna banka “čvrsto držeći inflaciju pod kontrolom, ispunila svoj osnovni cilj i obezbedila neophodne uslove za održivi privredni rast i stvaranje novih radnih mesta”.

“Inflaciju smo, šestu godinu zaredom, očuvali na niskom i stabilnom nivou – ona je u decembru, kao i na nivou proseka godine, iznosila dva odsto. Pritom, inflatorni pritisci sa strane tražnje i dalje su bili niski, uprkos snažnom privrednom rastu i povoljnim trendovima na tržištu rada. Na to da su inflatorni pritisci niski, ukazivala je niska i stabilna bazna inflacija, koja je u decembru iznosila jedan odsto medjugodišnje, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede usidrena u granicama cilja, što ukazuje na kredibilitet monetarne politike”, navela je Tabaković.

Beta