PODGORICA – Bivši izvršni direktor Invest banke Montenegro (IBM) Zoran Nikolić i nekadašnji član odbora direktora te banke Predrag Dašić uhapšeni su zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj, u slučaju koji je javnosti poznat kao “Global karbon”, piše Pobjeda. ;Prema informacijama Pobjede, oni će danas biti saslušani pred specijalnom tužiteljkom Lidijom Vukčević, koja će nakon toga odlučiti da li će im odrediti zadržavanje ili će ih pustiti da se brane sa slobode.

Ovo je jedno u nizu hapšenja saradnika odbeglog biznismena Duška Kneževića u poslednjih pola godine. Tužilaštvo vodi nekoliko istraga a sumnjiče ga da je raznim finansijskim zloupotrebama oštetio državu za više stotina miliona evra.

Optužnica je, medjutim, podignuta u dva slučaja – “Global karbon” i palih bankarskih garancija na sudu u slučaju firme Kaspija, kada je Atlas banka morala da plati arapskoj kompaniji 15 miliona evra uključujući zatezne kamate. Novac koji je Kneževiću dala ta kompanija nije vraćen, kupovina hotela za koju je bio namenjen nije objavljena a banka je izdala garanciju koju je potpisao tadašnji izvršni direktor Djordje Djurdjić i koju je nakon okončanog sudskog postupka morala da plati.

Djurdjić se nagodio sa Tužilaštvom i dobio pola godine kućnog zatvora a u slučaju “Global karbon” je postao svedok saradnik.

Tužilaštvo više meseci vodi istragu u slučaju “Global karbon” a kao inspirator nezakonitih radnji označen je Knežević, za kojim su crnogorske vlasti raspisale medjunarodnu poternicu.

Nezakoniti poslovi obavljani su tako što su IBM i Atlas banka posredstvom “Global karbona” omogućile kreditno zaduženje većem broju povezanih osoba i firmi. Krediti nisu trošeni namenski, a novac je završio kao depozit na računima povezanih pravnih lica u Francuskoj.

Na taj način je, sumnja se, IBM banka oštećena za 1,9 miliona evra.

Za Duškom Kneževićem je raspisana poternica a on se nalazi u Londonu.

Beta