JERUSALIM – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je da Iran “samo čeka” da njegovi politički protivnici iz partije centra Plavo i belo dodju na vlast, tvrdeći da će oni biti umereniji prema Teheranu nego što je on bio.

“Da nije bilo akcija koje smo mi preduzeli Iran bi odavno imao nuklearni arsenal i njihova kasa bi bila punija da s tim preuzmu Bliski istok”, rekao je Netanjahu sinoć na proslavi organizovanoj nakon što je u subotu postao izraelski lider s najdužim stažom u istoriji. On je premijer ukupno 13 godina i 131 dan.

On je objasnio da je Iran blokiran za sada, ali ne za stalno.

“Niko ne zna šta će se desiti. Oni samo čekaju, čekaju na naše protivnike”, rekao je Netanjahu, podsetivši da su lideri rivalske partije bili protiv povlačenja iz nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom.

Beni Ganc, bivši načelnik izraelskog Generalštaba i jedan od lidera stranke Plavo i belo, rekao je 2015. godine da je taj sporazum mogao biti bolji ali da ima svoje dobre strane.

Netanjahu se drugi put ove godine nadmeće s Gancom jer su izbori zakazani za 17. septembar, pošto mu posle izbora u aprilu nije pošlo za rukom da obrazuje vladajuću koaliciju.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju ponovo mrtvu trku.

Ostaje medjutim nejasno da li će i jedna od njihovih partija uspeti da obrazuje koaliciju, navode izraelski mediji.

Ganc je rekao prošle nedelje da razgovara s predstavnicima Netanjahuovog konzervativnog Likuda o formiranju vlade nacionalnog jedinstva bez Netanjahua nakon izbora.

“Svakom je jasno da nam je potrebna široka i stabilna vlada”, rekao je Ganc ponavljajući tvrdnju da su članovi vladajućeg Likuda zainteresovani za smenu premijera, imajući u vidu da ga početkom oktobra čeka saslušanje zbog optužbi za korupciju u tri odvojena slučaja i da je vrhovni tužilac najavio da će potom podići optužnicu protiv njega.

Beta