KOSOVSKA MITROVICA – U četiri opštine na severu Kosova i danas se nastavlja ;protest zbog taksi od 100 odsto koje je pre sedam meseci uvela Priština na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine.

Odlukom tamošnjeg udruženja privrednika, zatvorene su sve prodavnice, apoteke, ugostiteljski objekti, zanatske radnje, ne voze taksisti i ne rade benziske pumpe.Gradjani tih opština koriste svoje zalihe, a nije poznato do kada će bojkot trajati. Privrednici sa severa Kosova, kazali su da to zavisi od poteza Prištine i medjunarodne zajednice.

Robu koju su u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitrovici dovezli kamionima trgovci iz južnog dela Mitrovice gradjani sa severa su bojkotovali. Oni su kazali da to vide kao provokaciju Prištine i očekuju da medjunarodna zajednica preduzme konkretne poteze i pomegne da takse budu ukinute, a Beograd i Priština nastave pregovore.

Na ulicama je neznatan broj gradjana, uobičajeno rade zdravstveni objekti, lokaklna samouprava, banke, komunalne službe.

Za danas je najavljen novi sastanak privrednika koji će odlučiti o daljim potezima kada je u pitanju snabdevanje gradjana i otvaranju zatvorenih objekata.

Beta