NOVI PAZAR – Povodom obeležavanja godišnjice genocida u Srebrenici, novopazarska umetnica Paša Gicić Zekić, na Sinajskom poluostrvu u Egiptu organizovala je ART radionicu ,, Srebrenica je ime za genocid,,.

Slikanje simbola najvećeg stradanja civila nakon Drugog svetskog rata – Cvijeta Srebrenice, zajedno sa umetnicima iz Egipta ali i brojnim turistima, doprinosi širenju istine o zločinima u ratu u BiH, kazala je Gicićeva.

,,Ova umetnička radionica ima za cilj da porobudi interes za ono što se dešavalo u Bosni i Hercegovini, naročito za genocid koji se desio u Srebrenici 1995. godine, jer je pravedno da se o tome i ovde govori, slika i piše. Ovo mesto takođe simbolizuje pravdu, jer se u blizini nalazi Sinajska Gora – Tura, planina Muse alejhi selama. Tu je dobio božje zapovesti. Ovde se Bog obratio čoveku, jer je faraon zlostavljao i uništavao narod koji je verovao u Allaha. I Bošnjake su iz tog razloga pokušali da uniše.Zato sam samoinicijativno organizovala ovu radionicu, gde pored egipatskih umetnika četkicu uzimaju i turisti, koji sa par slikarskih poteza doprinose da se ovaj genocid ne zaboravi,, kazala je akademska slikarka Paša Gicić Zekić.

Umetnička radionica koju je novopazarska slikarka organizovala kod Crvenog mora, postavljena je kao podsetnik na izolaciju, patnju i genocid koji je sproveden nad Bošnjacima u 20.veku.

Paša Gicić Zekić je doktorant, profesor likovne umetnosti u Ekonomskoj skoli i asistent na predmetima Slikaratvo i Zidno slikarstvo na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, na kojem je završila i master studije.

Izlagala je na više samostalnih i kolektivnih izložbi u zemlji i svetu.