BEOGRAD – Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije saopštila je da je od danas, realizacijom još jednog projekta elektronske uprave, pojednostavljen upis učenika u 536 srednjih škola u Srbiji.

Informacioni sistem eUpis obezbedjuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti, ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama, što će omogućiti zaposlenima u školama da urade rasporedjivanje dece u novoformirana odeljenja.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je veliki posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik.

Prema njegovim rečima, gradjanima sada izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao “papir više” za posao sa upravom.

“Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13, i tako pokazati da je uprava tu da olakša, a ne oteža život gradjanima”, rekao je Ružić.

Informacioni sistem eUpis, koji je ove godine prvi put implementiran u sistem prosvete, oslobodio je roditelje i djake obaveze da prilikom upisa u prvi razred osnovne škole prilažu izvod iz matične knjige rodjenih i potvrdu o prebivalištu.

Takodje, taj sistem je oslobodio studente na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu da prilažu izvod iz matične knjige rodjenih, a umesto njih su zaposleni u školama i fakultetima pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti.

Direktor Kancelarije Mihailo Jovanović istakao je da roditelji prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, i to zahvaljujući tome što je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu.

Oni su, kako je naveo, na taj način uštedeli sate čekanja na nekom od šaltera javne uprave, dok 12.000–13.000 brucoša takodje nije moralo da dostavlja isto toliko izvoda iz matične knjige rodjenih.

Kako je saopšteno, u naredne dve godine će se raditi na formiranju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, koji će omogućiti da svi podaci o deci tokom celog školovanja, od predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteta i potom zapošljavanja, budu na jednom mestu.


Beta