BEOGRAD – Međunarodni pres institut (IPI) pokrenuo je novu onlajn platformu koja nudi široku ponudu resursa redakcijama u borbi protiv onlajn napada i uznemiravanja novinara, i takvog uticaja na slobodu štampe.

Kako se navodi u saopštenju, iako uznemiravanje i zlostavljanje novinara na internetu raste širom sveta, malo je konkretnih mera i resursa na raspolaganju redakcijama kako bi odgovorili na opasnosti od ovog fenomena i njegovog uticaja na novinare i pravo javnosti na informisanje.

Veb stranica sadrži mere i najbolje prakse prikupljene kroz intervjue sa preko 110 urednika, novinara i medijskih stručnjaka, kao i posetu vodećim redakcijama u Evropi, uključujući BBC, Gardijan, Rojters, nemački javni servis ARD, španska El Pais i još 40 drugih.

Onlajn platforma sadrži mere u četiri glavne oblasti koje se odnose na prethodno i naknadno upravljanje komentarima i postovima na društvenim mrežama, strukturu redakcija i mehanizme osmišljene za promociju kulture bezbednosti u vezi sa zloupotrebama na internetu, a sadrži i protokole za procenu i regovanje na napade, kao i protokole o ulozi i odgovornosti aktera redakcija uključenih u ove oblasti.

“U pružanju ovih alata cilj nam je da se suprotstavimo ne samo negativnom ličnom i profesionalnom uticaju onlajn zlostavljanja novinara, već i da pomognemo u sprečavanju autocenzure koja proističe iz onlajn napada koji ugrožavaju pristup javnosti informacijama”, kaže izvršna direktorka IPI Barbara Trionfi.

Prema njenim rečima, da bi se dostigli ovi ciljevi važno je da se novinari koji su meta onlajn napada ne ostavljaju sami da se time bave, te da ovaj fenomen mora biti prihvaćen kao strukturalni problem.

Uznemiravanje i napadi na internetu se javljuju u više oblika – od pretnji nasiljem, preko prljavih kampanja do onlajn torture što sve ima za cilj ućutkivanje novinara koji pokrivaju određene političke i društveno sporne teme ili koji izražavaju lična mišljenja.

Platforma sadrži i niz resursa koje se odnose posebno na novinarke, što je odraz činjenice da se žene koje se bave tom profesijom suočavaju sa različitim vrstama napada od strane svojih muških kolega.

Mehanizmi za novinarke kreiraju se u saradnji sa Kancelarijom predstavnika za slobodu medija OEBS.