VATIKAN – Poglavar Rimokatoličke crkve Franja poslao je predsedniku Sirije Bašaru Asadu pismo u kojem je izrazio duboku zabrinutost za humanitarnu situaciju u toj zemlji i naročito za položaj civila u provinciji Idlib.

Vatikan je saopštio da je kardinal Peter Turkson, jedan od glavnih savetnika pape Franje, uručio je pismo Asadu tokom današnjeg sastanka u Damasku kojem je prisustvovao i vatikanski ambasador u Siriji.

Taj neuobičajen gest trebalo je da pokaže papinu zabrinutost zbog situacije. Asadov kabinet je saopštio da su u fokusu razgovora bili politički napori za okončanje sukoba u Siriji i da je sirijski predsednik osudio zemlje Zapada i regiona zbog podrške pobunjenicima. Franja često poziva na okončanje sukoba i kritikuje položaj civila u Siriji. On je takodje osudio proizvodjače oružja u SAD i Evropi za raspirivanje ratova u Siriji, Jemenu i Avganistanu. Visoki vatikanski zvaničnik, kardinal Pjetro Parolin rekao je da je papa u pismu zatražio zaštitu života civila i ključne infrastrukure, kao što su škole i bolnice.

Asad je u pismu pozvan da preduzme konkretne korake ka pomirenju i da oslobodi političke zatvorenike, naveo je Vatikan.

U osmogodišnjem sirijskom gradjanskom ratu poginulo je više od 400.000 ljudi.

Beta-AP