LONDON – Dostavljanjem glasačkih listića članovima vladajuće britanske Konzervativne stranke danas je počeo trodnevni proces izbora novog lidera te stranke koji će postati i premijer.

Oko 160.000 članova vladajuće stranke biraju sledećeg britanskog lidera, u zemlji od 64 miliona ljudi. Oni odlučuju između ministra vanjskih poslova Jeremija Hunta i njegovog prethodnika u tom poslu, Borisa Džonsona.

Medjutim, Bi-bi-si je objavio da je više od hiljadu ljudi dobilo više od jednog glasačkog listića jer je većina učlanjena u više lokalnih partijskih udruženja ili su promenili ime.

Stranka je u saopštenju rekla da glasački listići sadrže “jasno objašnjenje da će oni koji glasaju više puta biti proterani”.

Ime pobednika bi trebalo da bude objavljeno 23. jula a narednog dana on bi trebalo da zameni Terezu Mej.Tereza Mej je 7. juna podnela ostavku posle niza pokušaja da ubedi parlament da prihvati sporazum o istupanju Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji.

Oba kandidata obećavaju da će osigurati da Velika Britanija završi svoj odloženi izlazak iz EU, sa ili bez dogovora sa evropskim zvaničnicima.

Medjutim, kritičari ih optužuju da daju prazna obećanja o dobijanju novog sporazuma o Bregzitu, ideji koja je već odbačena od strane EU.

Kladionice i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Džonson favorit, ali Hant je pozvao članove da ne glasaju dok ne odgledaju televizijske debate dva kandidata sledeće nedelje.

Hant je rekao da je njegova poruka konzervativcima “probajte pre nego što kupite”.

Beta AP