BEOGRAD – Nemački proizvodjač automobila “Folksvagen” još nije odlučio da novu fabriku gradi u Turskoj, izjavila je portparol te kompanije za proizvodnju i prodaju Lesli Botke i navela da donošenje odluka o lokaciji tek predstoji, piše danas “Politika”.

“U proteklih nekoliko meseci ispitali smo različite lokacije u Evropi. Napravili smo uži izbor. Istražna faza sada je praćena i konkretnim pregovorim. Konačna odluka neće biti doneta na osnovu rezultata pregovora”, rekla je Botke za “Politiku”.

Ona je dodala da ne može da otkriva detalje o pojedinim lokacijama nakon što su mediji u Nemačkoj protekle sedmice objavili da je “Folksvagen” odlučio da novu fabriku gradi u blizini turskog grada Izmira.

“Politika” podseća da se poslednjih nekoliko meseci govori da “Folksvagen” traži lokaciju za otvaranje nove fabrike, a spekulisalo se da se za tu investiciju bore Srbija, Bugarska i Turska.

Svetski mediji koji su objavili da je Turska favorit, pretpostavljaju da je presudan bio Katar, koji ima 17 odsto udela u kompaniji, a zalaže se za lokaciju u Turskoj.

Kako “Politika” navodi, razlog zbog kojeg “Folksvagen” traži novu lokaciju za fabriku, koja bi proizvodila 300.000 automobila godišnje, uklapa se u širu strategiju kompanije, jer bi veliki pogoni u Nemačkoj, u Cvikauu, Emdenu i Hanoveru, trebalo ubuduće da prave isključivo električne automobile.

“Folksvagen” je saopštio da će uložiti milijardu evra u fabriku za proizvodnju baterija za električne automobile i to u pokrajini Donja Saksonija.

“Politika” prenosi i pisanje “Dojče velea” da postoje tri razloga za seobu “Folksvagena” na istok.

Glavni razlog su troškovi za zarade, jer su na istoku daleko niži nego u zapadnoj Evropi, drugi važan razlog su troškovi za električnu energiju, a treći je to što se na licu mesta nalazi mreža liferanata delova.

Beta