ZAGREB – Mitropolit zagrebačko- ljubljanski Porfirije odbacio je danas kao “manipulacije” i “glasine neutemeljene na činjenicama” tvrdnje da se unutar Srpske pravoslavne crkve vodi borba za tron patrijarha te da ga jedna struja nastoji ustoličiti kao budućeg poglavara SPC.

Porfirije je za Hinu rekao da je tekst objavljen u “Blicu”,”najobičnija manipulacija, od A do Š”.

On je naveo da u u takvom pisanju ne vidi ni razlog, ni povod, “niti razumem potrebu da se javnost bavi glasinama koje nemaju utemeljenja u činjenicama. Ne znam u čijem je to interesu”, rekao mitropolit Porfirije za Hinu.

“Verujem da postoje različiti pojedinačni i drugi interesi i unutar Srpske pravoslavne crkve i na političkoj sceni, ali ja niti jesam niti želim biti deo tih krugova. Znam šta je moj posao i koje su moje duhovne i ljudske obaveze. Tako sam se ponašao dosad, tako će biti i ubuduće, što god neko pisao ili mislio, spominjući moje ime u bilo kojem kontekstu”, rekao je mitropolit.

On je ponovio ocenu da je riječ o manipuliranju glasinama, bez verodostojnosti i činjenica.

“Dakle, reč je o najobičnijem manipulisanju glasinama, a ne o izvorima u čiju se verodostojnost i pouzdanost može uzdati ijedan zdravomisleći čitatelj dnevne štampe i internet portala, i uopšte medija – ovih i ovakvih kakvi su danas”, ocenio je mitropolit Porfirije Perić.

Prema pisanju “Blica”, napadi na pojedine episkope deo su mašinerije koju je pokrenula grupa vladika predvođena Irinejom bačkim u nameri da se oslabe svi uticajni arhijereji i time stvori prostor da budući patrijarh bude mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

List je naveo da je “borba za tron” i to za života patrijarha Irineja pocela, a da je u trci za sada samo jedna struja.

Tanjug /Foto :Pixabay