Naslovna FEATURED Poslanici o N1, Omči, srpsko-ruskom humanitarnom centru…

Poslanici o N1, Omči, srpsko-ruskom humanitarnom centru…

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije pitali su danas kada će vlada srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu da dodeli diplomatski status, da li ima indicija da postoji “Omča za Srbiju” kako to prenose pojedini mediji ili je reč o uznemiravanju javnosti, kao i da li N1, Nova S i Sport klub plaćaju naknade državnim organima.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj pitao je o diplomatskom statusu za srpsko-ruski humanitarni centar, rekavši da pripadnici NATO-a osim što, kaže, imaju kancelariju u Ministarstvu odbrane i diplomatski status imaju i druge privilegije kao što je oslobađanje od poreza, putarine.

“Videli smo da je to postalo par ekselans političko pitanje. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić bi trebalo da objasni u čemu je problem”, rekao je Šešelj, te dodao da vladajuća stranka SNS često pominje dobre odnose sa Rusijom, pa se onda, kaže, postavlja pitanje zašto taj centar ne može da dobije diplomatski status.

On je dodao da su radikali prikupili 30.000 potpisa za osnivanje takvog centra u Vojvodini, a da tamošnja vlast to nikada nije stavila na dnevni red.

Poslanik Pokreta socijalista Bojan Torbica je rekao da njegovo pitanje treba da se tretira kao prekršajna, odnosno krivična prijava, a pitao je u vezi sa poslovanjem N1, Nove S i Sport kluba.

Interesovalo ga je odakle oni emituju program, da li plaćaju naknade, da li poštuju sve zakonske propise, da li imaju dozvole za emitovanje programa, da li su upisani u registar medija…

Poslanik “Pokret za spas Srbije – Nova Srbija” Ðorđe Vukadinović želeo je da zna više o “Omči za Srbiju” koja, prema pisanju pojedinih medija, podrazumeva razrađen plan za slom Srbije, kao i da to pripremaju glavne zemlje NATO-a.

Vukadinović je naveo da se u tekstovima pominju i ubistva opozicionara i da bi vlast mogla biti optužena za to.

“Ja ne pozivam novinare na odgovornost, već očekujem da MUP pruži informacije da li ima indicija da postoji ”Omča” ili je u pitanju uznemiravanje javnosti”, pitao je Vukadinović.

Poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) pitao je o nelegalnoj separaciji peska i šljunka iz vodotokova, navodeći da se to u nekim slučajevima toleriše, pa se sumnja da je povezano sa korupcijom.

On je istakao da tako dolazi do poremećaja u vodotokovima i da se remeti životna sredina, pa je Ministarstvo finansija pitao o kontroli legalnosti rada šljunkara.

Poslanik SNS Marko Parezanović rekao je da je lider SzS Dragan Ðilas podnosio tužbe protiv medija, a da je sada, kaže, došao na ideju da od suda traži da njegovim političkim protivnicima zabrani da ga pominju u negativnom kontekstu.

U tom smislu pitao je nadležne šta će učiniti da se zaštiti sloboda medija i govora u Srbiji.

Exit mobile version