BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije u okviru postavljanja poslaničkh pitanja raspravljali su danas da li bi Srbija trebalo da prizna da je zločin u Srebrenici bio genocid, kao i o tvrdnjama da je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović lažirao fakultetsku diplomu.

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pozvao je vladu Srbije da prikupi podatke i pokaže svetskoj javnosti da se u Srebrenici nije desio genocid, već da je to “podvala” i da je zločin organizovan sa strane.

On je rekao da je potrebna potpuna istina i da je “u dva toma od po hiljadu strana, a u pripremi je i treći” prikupio “podatke šta se tamo dešavalo”, ali da je to pre svega dužnost vlade.

“(Premijerka Srbije Ana) Brnabić kaže da je bio stašan zločlin. Jeste strašan zločin kad se strelja izmedju 1.000 i 1.200 zarobljenika, ali je još strašniji zločin kad muslimani u Sarajevu ubiju izmedju 4.000 ili 5.000 civila”, rekao je Šešelj, navodeći da niko o tome ne postavlja pitanje, a da je i Srbija “u dobroj meri na to zaboravila”.

Navodeći da je evropski komesar Johanes Han rekao da nema mesta u EU onima koji negiraju da se desio genocid u Srebrenici, Šešelj je pozvao vladu da kaže da Srbija ne želi u EU.

Poslanik Stranke moderne Srbije Vladimir Djurić rekao je, neposredno nakon Šešelja, da je Evropski parlament prošle godine u Rezoluciji izneo stav da žali zbog “kontinuiranog poricanja genocida u Srebrenici od nekih predstavnika srpskih vlasti”.

Kako je naveo, u Rezoluciji se podseća da puna saradnja sa Medjunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju znači i prihvatanje njegovih odluka. Navodi se i da priznanje genocida u Srebrenici predstavlja važan korak na putu Srbije u EU.

Djurić je rekao da ga zanima kako će ministarstvo za evropske integracije i premijerka Ana Brnabić reagovati na ovakvu odredbu Rezolucije EP.

“Medjunarodni sud pravde u Hagu je utvrdio da se u Srebrenici desio genocid”, rekao je Djurić i dodao da ga zanima i da Tužilaštvo za ratne zločine pokaže statistiku predmeta vezanih za Srebrenicu.

On je naveo i da je negiranje genocida kažnjivo zatvorom, ako je genocid uvrdjen presudom domaćeg suda ili Medjunarodnog krivičnog suda (ICC).

Poslanik Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije Djordje Vukadinović uputio je pitanje za ministra prosvete Mladena Šarčevića da li smatra da ima osnova da se pokrene neki postupak iz njegovog delokruga rada u “vezi sa diplomom ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića”.

On je rekao i da predsedavajući parlamenta, kad je odsutna Maja Gojković, i to iz redova “mladjanih partnera vladajuće stranke”, grubo krše poslovnik i dozvoljavaju replike vladajućoj koaliciji “čak i 15 minuta, pre svega šefu vladajuće stranke Aleksandru Martinoviću”.

“To blamira, kompromituje dobru volju koju je iskazala predsednica parlamenta i pokušaj da ovaj Dom koliko toliko funkcioniše u normalnim parlamentarnim okvirima”, rekao je Vukadinović.

Poslanik SNS Aleksandar Marković je rekao da se poslednjih dana vodi “hajka” protiv Stefanovića, kao i da to čine “Dragan Djilas, Boško Obradović i ostali iz Saveza za Srbiju”, kao i neki mediji.

“Ono što je krajnje simptomatično, to je što je ta kampanja otpočela jedan dan nakon najavljene opsežne istrage protiv Djilasa koju je najavio upravo Stefanović, očito je takao u osinje gnezdo, što bi narod rekao”, rakao je Marković.

Prema njegovim rečima, gradjani Srbije dobro znaju istinu i to će pokazati i na narednim izborima.

“Koliko god se oni trudili da gradjane prikažu kao neobrazovane, nepismene, glupe, krezube i sve ostalo što danima govore, gradjani dobro znaju da procene ko je zaslužio da vodi Srbiju”, rekao je Marković.

U toku je pauza posle koje bi poslanici trebalo da razmatraju Redovni godišnji izveštaj zaštitnika gradjana za prošlu godinu.


Beta