Naslovna srbija Beograd Poslanici se u skupštini raspitivali o radu NVO, RTS-u i ekologiji

Poslanici se u skupštini raspitivali o radu NVO, RTS-u i ekologiji

BEOGRAD – Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas sednicu postavljanjem poslaničkih pitanja a najviše su ih zanimali rad pojedinih nevladinih organizacija, ekološka pitanja i uredjivačka politika javnog servisa Srbije.

Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Aleksandar Šešelj zatražio je da Vlada ispita zašto finansira neke nevladine organizacije koje, kako tvrdi, “afirmišu kampanju o Srebrenici i optužuju Srbiju za genocid”.

Šešelj je ponovio da SRS traži izmene Krivičnog zakona kojima bi se krivičnim delom smatrala tvrdnja da je u Srebrenici bilo genocida.

On je pitao i zašto Radiotelevizija Srbije (RTS), koja se finansira iz budžeta, u svojim emisijama redovno “objavljuju kartu Srbije bez Kosova” kao i šta će Upravni odbor za čije je članove rekao da su “samozvani eksperti”, učiniti po tom pitanju.

Da li je RTS zaista javni servis gradjana pitao je i poslanik Narodne seljačke stranke Marjan Rističević.

“Budući dа sportske utаkmice reprezentаcije mogu dа prenose sаmo televizije koje se emituju na celoj teritoriji Srbije, kako prаvа na sportske prenose kupuju oni kojа nemаju to prаvo”, pitao je Rističević.

On je od RTS-a zatražio odgovor da li prаvа kupuje direktno od sportskih orgаnizаcijа ili od nekog drugog, odnosno da li su, kako je rekao “sportska prаvа kupovаli od Djilаsа, Šolаkа, United grupe ili SBB-a”.

Poslanica Srpske napredne stranke Ivana Nikolić zatražila je objašnjenje Ministarstva za zaštitu životne sredine o projektu skladištenja opasnog otpada u opštini Ub, koji je započet mimo saglasnosti opštine.

Nikolić kaže da je opštinsko rukovodstvo o projektu obavešteno tek u drugoj fazi, da se skladište otpada planira na 50 metara od kuća gde stanuje romska populacija i da rukovodstvo opštine Ub ne podržava takvo postupanje.

Posle poslaničkih pitanja, poslanici su nastavili raspravu o amandmanima na predlog izmena Zakona o izvršenju i obezbedjenju.

Na taj predlog zakona podneto je 132 amandmana, a Vlada i nadležno ministarstvo su prihvatili šest amandmana.

Beta

Exit mobile version