PUEBLA – Poslednji primerak kultne Folksvagenove “bube” izašao je danas iz fabrike te firme u Puebli, u Meksiku, čime je stavljena tačka na više od sedam decenija proizvodnje ovog automobila, prenosi novinar agencije Frans pres.

Uz svirku marijačija i aplauz, automobil metalize plave boje prošao je nekoliko metara ovekovečen kamerama, okružen radnicima iz fabrike gde je proizvedeno 1,7 milion novih automobila marke “buba” od 1997. godine.

“Grasijas Bitl” (Hvala Bubi) pisalo je na majicama radnika koji su sastavili ovaj poslendji primerak poslednjeg izdanja automobila za sedam sati.

Šezdeset pet poslednjih “buba” u istoriji, numerisanih od 1 do 65, što odražava 65 godina rada Folksvagena u Meksuku, prodato je preko interneta po ceni od oko 21.000 dolara.

Poslednja verzija “bube” nema skoro ništa zajedničko sa svojim velikim prethodnikom kojeg je smislio austrijski inženjer Ferdinand Porše. On je bio angažovan da realizuje ideju nekadašnjeg nemačkog diktatora Adolfa Hitlera o “narodnom automobilu”, po uzoru na Fordov “model T” u SAD.

Proizvodnja tog klasičnog modela je počela tokom 1930-ih i završena 2003. godine.

Poslednji primerak inovirane “bube” iz završne serije od 5.961 automobila završiće u muzeju posle današnjih ceremonija u Puebli kojima se obeležava kraj proizvodnje.

Beta-AFP