BEOGRAD – Premijera dokumentarnog filma “Close(d)”, koji se bavi migrantima iz Azije i Afrike u Srbiji i uslovima života u prihvatnim centrima za azil, prikazan je večeras u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu.Dokumentarac sadrži snimke iz prihvatnih centara za azil gde migranti borave dok su u Srbiji, prizore dece koja idu u školu, brojne arhivske snimke migranata dok prelaze granicu, sami ili sa krijumčarima.

Koscenarista i producent filma Iva Simović izjavila je da su kao ekipa bili fokusirani na to da priča filma teče kako bi što bolje bio shvaćen problem migracija i da je to bio njihov najveći zadatak.

“Od presudne važnosti je bio kontakt sa migrantima. Odmah smo shvatili da im ne možemo prići kao ekipa, već kao ljudi koji ih razumeju. Opremu smo stoga sveli na minimum i počeli da razvijamo ljudski kontakt. Tek nakon toga bismo počinjali snimanje. Može se reći da smo se s mnogima i sprijateljili. Na nas, kao ljude, ovo iskustvo je veoma uticalo”, rekla je Simović.

Ona je kazala da je glavni fokus rada na filmu bio scenario, da postoji oko 20 verzija scenarija za film i istakla da nije bilo “ušminkavanja filma” jer je reditelj insistirao je na sirovom izgledu slike.

“Ova dokumentarna forma zahteva od gledalaca da svu pažnju fokusiraju na problem unutar teme. Mislimo da preterano osvetljenje ili šarenilo skreću pažnju gledalaca sa onog najvažnijeg, a to je suočavanje sa ovim globalnim fenomenom. Kao ekipa smo shvatili da je važno da ne ometamo tehnološki ovako važnu temu. I tehnologiju rada i estetiku smo podredili važnosti teme, pre svega da bi se sagovornici osetili komotno ispred kamera, da bi sa nama što autentičnije podelili doživljaj situacije u kojoj su”, rekla je Simović.

Koordinator za komunikacije o migracijama Podrške EU u upravljanju migracijama u Srbiji Ivan Mišković izjavio je da Evropska unija podržava Srbiju od početka povećanog prilva migranata 2015. godine i da je obezbedila humanitarnu pomoć za migrante, zdravstvenu negu, smeštaj, školovanje za decu, kao i plate za ljude koji rade sa njima.

“Jedan deo pomoći jeste poboljšanje komunikacija o migracijama, odnosno promovisanje pozitivnog narativa u toj oblasti, a sam film predstavlja poboljšanje narativna i boljih komunikacija u oblasti migracija”, kazao je Mišković.

Podaci za ovu i prošlu godinu kažu da kroz Srbiju prodje oko 20.000 migranata godišnje. Veliki broj njih, uprkos brojnim pokušajima, ne uspeva da predje granice Srbije i ostaju ‘zaglavljeni’ u Srbiji. Veći deo filma posvećen je njima.

Film je sniman je od novembra prošle do juna ove godine, autorka je Brigite Kuhar iz Austrije a režiser Boriša Simović.


Tanjug